Gàmbia
L’ONU denuncia l’intent de derogar la prohibició de l’ablació del clítoris
L’Unicef i l’Unfpa alerten en un comunicat conjunt que la mesura és “una greu violació dels drets humans”
Els col·legis professionals condemnen la iniciativa i rebutgen una pràctica que viola “drets fonamentals”
L’Organització de les Nacions Unides (ONU) ha manifestat aquest divendres la seva “profunda preocupació” per la possibilitat que Gàmbia derogui la llei que prohibeix l’ablació del clítoris.
En una declaració conjunta, el Fons de les Nacions Unides per a la Infància (Unicef) i el Fons de Població de les Nacions Unides (UNFPA) alerten que la proposta que ha arribat al Parlament gambià “és una greu violació dels drets humans i un revés en la lluita global contra la violència masclista”.
El comunicat subratlla que, a més d’ignorar el patiment de les dones que pateixen la mutilació genital femenina (MFG), la iniciativa “soscava els avenços aconseguits en la conscienciació, el canvi d’actituds i la mobilització de les comunitats perquè abandonin aquesta pràctica nociva”. “Envia un missatge que els drets i la dignitat de les nenes i les dones són prescindibles, perpetuant un cicle de discriminació i violència que no té cabuda en una societat justa i equitativa”, afegeix el text. Les dues organitzacions adverteixen que derogar aquesta llei, introduïda el 2015, “establirà un precedent perillós”.
L’Unicef i l’UNFPA recorden que Gàmbia ha signat múltiples instruments internacionals que defensen i protegeixen els drets de les dones i les nenes. És per això que insten el govern del país africà a mantenir la prohibició de la MGF i complir les seves obligacions en virtut de la llei internacional dels drets humans. El comunicat avisa que, d’aprovar la derogació, Gàmbia seria “en el primer país del món que s’hagi retirat d’aquests compromisos”.
A més, demana a les autoritats que intensifiquin els esforços per prevenir i abordar aquesta pràctica a través de “mecanismes d’aplicació sòlids i intervencions específiques amb les comunitats, inclosos homes i nens”. També recomana reforçar els serveis de salut i “ampliar les oportunitats per a dones i nenes, per abordar les causes d’arrel”.
L’Assemblea Nacional, el Parlament de cambra única de Gàmbia, va debatre dilluns una polèmica iniciativa del diputat Alimameh Gibba, que afirma que “la prohibició actual de la circumcisió de les dones és una violació directa dels drets dels ciutadans a practicar la seva cultura i religió tal com estan garantits per la Constitució. Gibba va defensar que la seva proposta de llei “busca defensar la paritat religiosa i salvaguardar les normes i valors culturals”.
L’aleshores president Yahya Jammeh va promulgar el 2015 la llei que prohibeix l’ablació del clítoris en aquest petit país musulmà de l’Àfrica occidental, amb una població de menys de tres milions d’habitants. Però des que va entrar en vigor, només s’han processat dos casos i la primera condemna no va arribar fins a l’agost de l’any passat.
I és que malgrat la restricció legal, en els últims anys aquesta pràctica no ha parat d’augmentar. Segons l’Unicef, al voltant del 46% de les nenes de catorze anys o menys han estat sotmeses a mutilació genital a Gàmbia. Aquest percentatge augmenta fins al 73% en les nenes i dones entre els quinze i els quaranta-nou anys.
Rebuig dels col·legis professionals
Les Comissió de Dones Advocades del col·legi d’advocats de Barcelona i la Comissió de Dones i d’Igualtat de l’Associació Intercol·legial de Col·legis professionals de Catalunya ha manifestat en un comunicat “el més absolut rebuig” a aquesta pràctica.
Els dos organismes consideren “inconcebible que a dia d’avui, any 2024, a Gàmbia hi hagi un projecte de llei per derogar la prohibició de l’ablació genital femenina” i que hagi estat admès a tràmit per una majoria de 42 dels 47 membres de l’Assemblea nacional del país, “formada eminentment per homes”.
També troben “inadmissible” els arguments de Gibba per defensar la llei. Segons les entitats, “ni la religió ni la cultura són motius per anar en contra dels drets fonamentals”. “El dret de les dones i les nenes a viure sense violència és un dret fonamental”, recorden.