Medi ambient

sequera

El mes més plujós en dos anys dona aire

El març ha estat el mes més generós en pre­ci­pi­ta­ci­ons gene­rals a Cata­lu­nya des de fa dos anys, pre­ci­sa­ment des del març del 2022 i ha permès gua­nyar reser­ves als embas­sa­ments de les con­ques inter­nes com no pas­sava des del juny, que va ser excep­ci­o­nal­ment plujós enmig de la sequera gene­ral. El dijous 7 de març les con­ques inter­nes tenien 100 hm³ (14,4% de la capa­ci­tat dels pan­tans) i el sis­tema Ter-Llo­bre­gat, 91 hm³ (14,8%). El des­cens pro­gres­siu de reser­ves des del juny fins a caure per sota del 16% havia obli­gat a decla­rar l’emergència. Aquest dime­cres 3 d’abril els pan­tans de les con­ques inter­nes emma­gat­ze­ma­ven 119 hm³ (17,1%) i els del Ter-Llo­bre­gat, 109 hm³ (17,8%). Són 19 hm³ més que donen una mica d’aire per res­pi­rar, que per­me­ten gua­nyar temps en espera d’un nou epi­sodi de plu­ges gene­ro­ses el pro­per tri­mes­tre tenint en compte el gran con­sum d’aigua que es pro­du­eix a l’estiu a Cata­lu­nya pel fort de la tem­po­rada turística i les calo­ra­des.

“El mes més plujós”

Aquests 19 hm³ de guany han estat pos­si­bles per un març que el Ser­vei Mete­o­rològic (SMC) qua­li­fica de “molt plujós a la mei­tat nord de Cata­lu­nya” i de “plujós a gran part del país” tenint en compte que no ho va ser pas el març de l’any pas­sat. “Ha estat el mes més plujós dels últims dos anys al con­junt de Cata­lu­nya. No plo­via tant des del març del 2022”, con­clou l’SMC en el seu but­lletí men­sual. Un front fred els dies 2 i 3 va dei­xar més de 40 l/m² al Piri­neu i golf de Roses i neu al Piri­neu, Mont­seny, Pra­des i Ports sense que es notés encara als embas­sa­ments. Però dos nous fronts freds atlàntics van dei­xar entre els dies 8 i 10 més de 60 l/m², amb màxims pro­pers als 100 a Arbúcies o Vila­drau, i Piri­neu i Pre­pi­ri­neu van rebre la nevada més impor­tant de la tem­po­rada, amb grui­xos de més de 50 cm de neu nova en alguns sec­tors. En cinc dies els embas­sa­ments de les con­ques inter­nes ja havien gua­nyat 5 hm³. A par­tir del dia 25 una depressió que afec­tava la Península va dei­xar nova­ment més de 40 l/m² al ves­sant sud del Piri­neu i al Pre­pi­ri­neu. El balanç men­sual no pot ser més posi­tiu. Res­pecte a la mit­jana històrica, l’SMC el con­si­dera un mes “molt plujós” al Pre­pi­ri­neu, Alt Empordà, àmplies zones del Piri­neu i del pre­li­to­ral cen­tral, sud de la Costa Brava i el Maresme. Només ha estat sec a les Ter­res de l’Ebre, que tenen garan­tida ple­na­ment l’aigua pel reom­pli­ment dels embas­sa­ments de la conca els dar­rers mesos.

L’emergència es manté

Però situar-se només per sobre del 17% de reser­ves a les con­ques inter­nes no acon­se­lla sor­tir de l’emergència perquè, en cas que els pro­pers mesos siguin secs, es tor­narà a caure per sota del 16% a les por­tes del gran con­sum esti­val. El con­se­ller d’Acció Climàtica, David Mas­cort, sos­te­nia dime­cres que l’emergència no s’aixe­carà fins que les reser­ves no arri­bin al 27-28%. “Si passés el mateix que va pas­sar l’any pas­sat al maig i al juny, que va ploure molt, ens podríem plan­te­jar sor­tir de l’emergència. Si ha de ploure una miqueta no ho farem.” El que sí que per­met aquest aug­ment sen­si­ble de reser­ves és allu­nyar les res­tric­ci­ons majors que supo­sa­ria entrar en el nivell 2 d’emergència, que es declara quan als embas­sa­ments només hi ha 67 hm³.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.