Economia
Les glaçades tardanes provoquen la pèrdua de la producció de poma de muntanya
Les altes temperatures de l’hivern al Pirineu i Prepirineu havien fet avançar la floració
Deu dies de glaçades quan els arbres ja estaven en flor o el que és el mateix un hivern massa càlid combinat amb temperatures tardanes molt baixes han provocat que els productors de poma de muntanya del Pirineu i Prepirineu s’enfrontin a la pitjor collita de la seva història. Josep Pintó, president de la cooperativa Biolord, que compta amb 12 socis productors de les comarques del Pallars Sobirà, Alta Ribagorça, Solsonès, Berguedà i Cerdanya, explica a l’ACN que el problema és que les altes temperatures d’aquest hivern van fer avançar la floració dels arbres. Per tant, les glaçades al maig –que no són un fenomen estrany al Pirineu– s’han carregat la floració. A més, explica, no ha estat una glaçada puntual, sinó que, en total, hi ha hagut 10 dies de glaçades. Fa deu anys de la primera collita comercial de poma al Pirineu i tot que havien tingut temporades més bones i altres més dolentes, asseguren que mai s’havien trobat en la situació actual. Per Pintó, “cultivar a muntanya és una autèntica heroïcitat”. Malgrat tot, el productor de poma assegura que “l’únic que ens fa continuar és la sort que el nostre producte és exclusiu”. “Qui potencia totes les propietats organolèptiques de la poma és l’alçada i nosaltres som els que cultivem a més alçada de tot Europa, entre 800 i 1.400 metres d’altitud. Per tant, la nostra poma és la millor”, conclou.