Societat

El Ter recupera el cabal ambiental, de 2.000 litres per segon

El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, ha visitat aquest divendres l’embassament de Susqueda acompanyat de la gerent de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Mar Leon, per constatar com les darreres pluges del mes de maig han beneficiat les reserves del sistema Ter, que és clau per a l’abastament d’aigua del sistema Ter-Llobregat.

Durant la visita, el conseller ha anunciat que el Ter ha recuperat ja, abans que entri en vigor la fase d’excepcionalitat que marca el Pla especial de sequera, el cabal ambiental de 2 m3/s, amb la finalitat de protegir-ne la qualitat ambiental: “Recuperem aquest cabal per evitar que després de les pluges i l’augment de temperatura d’aquests dies es redueixi el cabal que s’ha guanyat de manera natural i donem així de manera anticipada la continuïtat fluvial al riu per preservar la seva qualitat”, ha afirmat.

La resolució que determina que el sistema Ter Llobregat passi de la fase d’Emergència a la d’Excepcionalitat es preveu que es publiqui a començaments de la setmana vinent. Aquest divendres, segons dades facilitades per l’Agència Catalana de l’Aigua, el sistema Ter (Sau i Susqueda, que es gestionen de manera conjunta) disposa de 88 hm3 i és al 22% de la seva capacitat, 37 hm3 i 9 punts més que a començaments de març, tot i que en els pròxims dies es preveu una tendència creixent de les reserves arran del cabal d’entrada i de l’efecte del desglaç.

Mascort ha argumentat que amb les darreres pluges s’han guanyat uns 67 hm3 en el conjunt del sistema Ter-Llobregat. En aquest sentit, ha informat que amb les aportacions de les pluges es va garantir el cabal i, fins i tot, es va superar el llindar que marca el Pla de sequera a la desembocadura del Ter.

“Per tant, i tal com hem fet des que vam activar el Pla especial de sequera el setembre de 2021, actuem a mesura que les dades ens indiquen que ho podem fer amb garanties. I ara podem afirmar que les condicions ens permeten garantir aquest cabal, i, en conseqüència, donar aquesta continuïtat fluvial que han aportat les pluges al riu Ter”, ha conclòs el conseller. “L’adopció d’aquestes mesureses fa amb l’objectiu que la sequera perjudiqui al mínim els nostres ecosistemes i, per això, apliquem les mesures en el moment en què les condicions han estat favorables”, ha afegit.

Fi de les hidropuntes

Des de començaments de febrer d’enguany, el Govern, a través d’Acord de Govern, ha aplicat els cabals d’emergència en els rius Muga i Ter amb l’objectiu de preservar més aigua als embassaments d’aquests sistemes i reduir en prop del 40% els desembassaments. Inicialment, el cabal d’emergència al Ter estava acordat en 600 l/s, però, finalment, només es va arribar als 1.000 l/s.

Durant el temps que ha durat aquest escenari, s’han fixat uns increments de cabal controlats (hidropuntes) per al manteniment d’unes condicions ecològiques amb l’objectiu de mantenir la qualitat ambiental del riu i, alhora, garantir l’aigua als embassaments. Aquestes hidropuntes, de 3.000 l/s al Ter, s’han fet dos cops per setmana i durant sis hores en cada maniobra. En total, des del 9 de febrer, s’han aportat 21hidropuntes al Ter que han permès garantir aquesta qualitat ambiental i preservar la biodiversitat de la conca. I 5 més s’han produït de manera natural a causa de les pluges.

Pel que fa a la Muga, se n’han aportat 25 més, i 4 més que també s’han produït a causa de les pluges. A la Muga, es van iniciar l’1 de febrer i la darrera va ser el 7 de maig. Tot i que la Muga no deixarà la fase d’emergència, l’ACA deixarà de fer aquestes hidropuntes perquè implantarà un cabal continu de 135 l/s.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.