Societat

GIRONA / CASSÀ DE LA SELVA

CCOO denuncia que l’ICAM dona l’alta a treballadors en procés de recuperació

CCOO denuncia que l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques (ICAM) dona d’altra treballadors que encara estan en procés de recuperació d’un problema de salut. La secretària del sindicat, Belén López, ha recordat que la salut dels treballadors no és una mercaderia i ha exigit que les empreses inverteixin en mesures que garanteixin la salut de les plantilles. També ha reclamat a les administracions que reforcin les cures i no persegueixin els treballadors que estan de baixa mèdica com si “fossin delinqüents”. En una roda de premsa, CCOO ha acusat l’ICAM d’haver-se convertit en “una mena de policia mèdica” que dona “altes indegudes”, en comptes de ser un organisme d’avaluació mèdica que vetlli per a la recuperació dels treballadors.

Segons el sindicat, aquesta manera de procedir fa que alguns treballadors hagin de tornar a agafar la baixa mèdica. A més, ha denunciat la manca de personal a les comarques de Girona. En concret, assegura que durant “força temps” l’ICAM ha tingut una plantilla de quatre metges. “Haurien de ser com a mínim vuit. Tot i que ara sí que hi ha aquests vuit professionals, ens trobem amb un endarreriment de tot el sistema”, manifesta el sindicat.

El cas de Cassà de la Selva

El secretari general de la Federació d’HABITAT, Carlos Casas, ha explicat el cas d’un treballador de la neteja viària de Cassà de la Selva amb problemes a les articulacions i que ha de fer servir una crossa per prescripció mèdica. Tot i les diferents patologies que té, l’ICAM li va donar l’alta mèdica el 30 de gener de 2024, quan feia un any que estava de baixa, tot i que continuava en tractament per la mateixa seguretat social i tenia data pel 24 d’octubre per a una visita a la unitat de dolor. La direcció provincial de Girona va denegar la reclamació prèvia i el treballador va interposar una denúncia contra la resolució d’alta de l’ICAM. El judici està previst pel proper mes de setembre.

CCOO assegura que l’empresa, seguint l’informe del servei mèdic de vigilància de la salut de la delegació de Girona de Quirón prevención, centre contractat per l’empresa, va ordenar al treballador recorre Cassà per buidar i recollir les papereres del municipi i utilitzar un bufador per netejar la via pública. Per Casas, fer que una persona amb aquests problemes porti a terme aquesta tasca és “condemnar-lo a empitjorar la seva situació mèdica i a un patiment impropi de la nostra societat”.

Belén López també ha remarcat que el metge de capçalera va intentar donar dos cops la baixa al treballador, però l’ICAM ho va rebutjar. El 10 de maig, aquest treballador va haver de ser assistit per una ambulància durant el seu torn de feina i va ser portar al CAP de Cassà, on el seu metge “va intentar” donar-li la baixa laboral, que segons el sindicat l’ICAM “va bloquejar”. “Des de CCOO comarques gironines es considera aquesta actitud inhumana, i més pròpia del segle XIX que del XXI”, assegura el sindicat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.