salut
Un patró alimentari de Sant Joan de Déu incrementa un 20% el nombre de nens que mengen verdura
Ha treballat durant un any amb un miler d’infants d’entre 2 i 12 anys que han vist reforçats els seus hàbits nutricionals saludables
Un patró alimentari desenvolupat per L’Hospital Sant Joan de Déu, consistent en la utilització d’un plat dibuixat amb aliments saludables on s’especifiquen les proporcions recomanades de cada aliment, ha aconseguit incrementar més d’un 20% el nombre d’infants que mengen verdura dos cops per setmana. L’hospital ha treballat durant un any amb un miler d’infants d’entre 2 i 12 anys en un estudi, batejat com Nutripato i en el qual ha participat Nestlé. A l’inici de l’anàlisi, un 32% dels participants consumien verdura dos cops per setmana, una xifra que en finalitzar l’estudi ha crescut fins al 53%. En aquest període i gràcies al patró implantat també va augmentar el consum de llegums, fruits secs, peix, cereals integrals i l’oli verge d’oliva.
El patró en forma de plata utilitzat indica a grans trets que la meitat de l’àpat ha d’estar destinat a verdures i hortalisses, mentre que l’altra meitat s’ha de dividir entre proteïnes o llegums, i cereals integrals o tubercles.
Del miler d’infants reclutats, 700 van fer el seguiment exhaustiu durant dotze mesos, entre el març del 2022 i l’abril del 2023. En aquest temps, van fer entre tres i cinc visites presencials amb nutricionistes de Sant Joan de Déu, a més d’un control telefònic i uns tallers pràctics per analitzar els hàbits alimentaris i modificar els costums que no eren saludables.
L’estudi, presentat avui com a preludi del Dia Nacional de la Nutrició que se celebra demà, constata una millora general dels hàbits alimentaris, un increment del seguiment de la dieta mediterrània i també una millora de la composició corporal. En concret, un 25% dels menors amb sobrepès van acabar el programa amb un pes normal. En el cas d’infants amb obesitat, un 15% va reduir-la fins el sobrepès i un 3% va arribar al pes normal.
Segons els nutricionistes responsables de l’anàlisi, els infants participants amb tendència al sobrepès van reduir el greix corporal i van incrementar la massa muscular.
Pel que fa al detall dels aliments, un any després de les primeres visites, els responsables de l’estudi van comprovar que, a banda de créixer un 20% el nombre d’infants que consumien verdura dos cops per setmana de forma regular, el consum de dues racions diàries de fruita va passar del 27% dels infants a un 35%.
Menys èxit va tenir la indicació de consumir tres peces diàries de fruita, que només va créixer sis dècimes i va arribar al 6,5% dels infants. En el cas dels fruits secs, els menors que en consumien mínim dos cops per setmana va passar del 29% al 41%.
Pel que fa al consum de llegum més d’un cop a la setmana, el percentatge va créixer del 63% inicial al 72%. En relació als cereals integrals mínim tres cops setmanals, es va passar d’un 19% dels participants a un 32%, mentre que l’ús d’oli verge va créixer del 91% inicial al 96%. En el cas del peix, els nutricionistes destaquen que ja tenia un consum elevat, amb un 70% de les criatures menjant-ne mínim dos cops per setmana, però també es va incrementar fins quasi el 77%.