JUSTÍCIA
Una psicòloga forense que està jubilada es veu obligada a treballar gratis
La psicòloga forense Rosanna Royo i Pla està vivint una situació absurda i ridícula que la porta a haver de treballar sense remuneració ni compensació, malgrat estar jubilada des de fa 20 mesos.Cobra la seva pensió i, per tant, no pot tenir cap feina, però rep citacions judicials que l’obliguen a assistir a judicis per peritar. Obviar qualsevol d’aquestes convocatòries li pot comportar una multa d’entre 200 i 5.000 euros. Ha viscut aquest situació sense fressa des del moment que va tancar la seva etapa en l’equip d’assessorament tècnic penal (EATP) de Girona fins fa poc. L’obertura d’un expedient de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades contra el Departament de Justícia recentment l’ha esperonat a trencar el silenci.
Els pèrits judicials tenen assumida aquesta situació, que el Departament de Justícia qualifica, segons explica ella mateixa, de “buit legal”. A qui més qui menys li passa. Tres o quatre citacions cauen. El que fa diferent el cas de Royo és la desproporció: en vint mesos de jubilada, ha hagut d’atendre 43 citacions judicials per assistir a peritatges. Una mitjana de gairebé 3 per mes. Sense dietes ni compensació per desplaçament. Treballa gratis. I per força.
El cas és peculiar i “sospitós”: un 90% de les citacions li arriben des de la secció tercera de l’Audiència de Girona. Ella hi veu “possible acarnissament per part de la secció tercera i el ministeri fiscal”. Royo manifesta que és conegut que, en aquesta secció, “no es tenen en compte, massa sovint, els informes dels psicòlegs forenses”. “Però ara soc imprescindible per a la secció tercera! Els jutges quan es jubilen han d’acabar les feines que tenen a mitges de quan treballaven?”, es pregunta.
Dos pèrits
Els informes solen estar signats per dos pèrits per tal que, en absència d’un d’ells, pugui peritar l’altre. Això permet completar vistes quan el titular és, per exemple, de vacances. Ara, la Rosanna s’ha arribat a trobar amb “l’altre“ pèrit “excusat perquè està de vacances” i ella, que està jubilada, hi ha d’assistir. “En altres ocasions, es paguen dietes als pèrits en actiu, mentre que jo hauria de pagar multa si no hi vaig.” Ha solucionat situacions absurdes d’aquest tipus en altres jutjats quan han constatat la seva nova situació laboral. La tercera sembla que no li dona treva. “No vull pensar que la repressió que estic patint tingui relació amb el meu activisme, entre d’altres, en la defensa de les institucions durant l’aplicació de l’article 155 i com a membre de la sectorial de Psicòlegs per la Independència de l’ANC”, ironitza.
43 citacions
Després de 43 citacions, la psicòloga no sap com de fons és el pou. “Fins quan? Ves a saber. He fet molts d’informes a la meva vida laboral. No espero un reconeixement, però he treballat en emocions molt dures i en situacions molt extremes, i ara necessito descansar.”
Fa poc, ha fet un llarg enfilall a X en què exposava molt detalladament la seva situació. També ha acudit al programa Tot es mou de TV3, en què va explicar l’absurditat de la situació. “Un cop acabada l’entrevista, el programa va rebre una trucada de Justícia. Deien que podia reclamar dietes. Però no és cert! En conec un que les va reclamar i encara les espera.” Fins ara, malgrat el silenci, no s’ha estat quieta. Ha enviat una carta a la consellera Ubasart, que va contestar una directora general “alliçonant-la”, ha presentat queixes al Defensor del Poble i al Síndic de Greuges, que “fan el seu curs”, i fins i tot, s’ha presentat a la comandància de la Guàrdia Civil de Girona per demanar explicacions pel que considera una “extralimitació de les funcions” d’una agent a l’hora d’entregar-li les citacions.