societat
Els pobladors del Pirineu central al neolític inicial ja menjaven làctics i derivats del porc
Forma part d’un estudi en què hi han participat la Universitat Autònoma de Barcelona, la de Saragossa i la d’Estrasburg
Les evidències contravenen les informacions que consideraven que el consum d’aquests productes s’havia iniciat més tard
Els pobladors del pirineu central, en les etapes més primerenques del neolític, ara fa 7.500 anys, ja processaven i consumien els làctics i els derivats del porc. Ho desvetlla un estudi conjunt de la Universitat Autònoma de Barcelona -UAB-, la de Saragossa i la d’Estrasburg. Els resultats qüestionen la consideració que l’explotació d’aquests productes hauria començat molt més tard. La recerca s’ha fet sobre materials dels jaciments d’Osca de la Cova de Chaves (Bastarás), a 640 metres d’altitud, i l’Espluga de la Puyascada (La Fova), a 1.300. Són materials que hi havia al Museu d’Osca que han analitzat els prehistoriadors de les tres universitats europees. Unes conclusions que s’han publicat a la revista ’Archaeological and Anthropological Sciences’.
La recerca s’ha dut a terme mitjançant una combinació de tècniques per a la identificació de residus orgànics i la caracterització isotòpica d’àcids grassos per a determinar-ne l’origen animal, així com de dades obtingudes de la morfologia i funcionalitat de la ceràmica i d’estudis arqueozoològics de tots dos llocs. S’han analitzat 36 recipients ceràmics mitjançant aquestes tècniques. La correlació entre els residus de greix lacti i les diferents formes de la ceràmica suggereix, a més, que tots els processos (preparació, consum i emmagatzematge) es van dur a terme en els dos assentaments. La investigadora de la Universitat d’Estrasburg i primera autora de l’estudi, Nàdia Tarifa, afirma que això contravé la consideració anterior sobre un consum més tardà de lactis al Pirineu. I és que es considera que les dinàmiques socials prehistòriques en contextos de muntanya són més lentes que a la costa.
D’altra banda, l’estudi també mostra com productes derivats del porc podrien haver estat processats o emmagatzemats en recipients de ceràmics als dos jaciments. Això indicaria la importància d’aquesta espècie per a les primeres economies ramaderes de muntanya. Els resultats mostren un predomini de carn de remugants al jaciment de l’Espluga de la Puyascada i de porcs al de Chaves. Aquestes diferències podrien estar relacionades amb les característiques dels assentaments i el seu entorn i amb els mètodes de processament de la carn.
Els investigadors han identificat també residus de vegetals processats, així com de resina de pi. Aquesta última substància s’hauria utilitzat per impermeabilitzar l’interior dels recipients.
Els resultats donen suport a la idea que al neolític primerenc a l’àrea pirinenca es practicava una economia mixta basada en l’agricultura i la ramaderia integrades, amb ramats d’ovelles com a principal font de carn i llet.