Societat

Santa Pau

La marquesa d’Argençola rebaixa el preu del castell

La propietària del castell de Santa Pau, la marquesa d’Argençola, Milagros de Sarriera, ha rebaixat el preu fixat en l’acord de compravenda firmat amb l’Ajuntament per facilitar l’operació. Cal recordar que el preu inicial era de 400.000 euros i, ara, ha baixat als 350.000. Per poder fer front a aquesta compra, el govern local i l’entitat Amics de Santa Pau tenen en marxa, des de fa mesos, una campanya de finançament popular a través de la plataforma Goteo per recaptar amb aportacions voluntàries aquesta quantitat, ja que, tal com ja va afirmar amb rotunditat l’alcaldessa, Cris Capó, quan es va iniciar, no vol que costi ni un sol euro als veïns de Santa Pau.

En l’actualitat i tal com reflecteix el marcador instal·lat al mirador que hi ha sota el castell, s’han recaptat 159.480 euros. Capó ha anunciat ara que allarguen la campanya Salvem el castell de Santa Pau fins a final del proper mes de juliol. Abans no finalitzi, a més, se celebrarà el festival del castell, amb actuacions, entre les quals destaca la de la cantant i veïna del poble Núria López, coneguda per ser finalista a la primera edició d’Eufòria. Durant els dies del festival, es podrà visitar una part del castell. Tot plegat ha de contribuir a recaptar més diners.

Tant l’alcaldessa com la presidenta dels Amics de Santa Pau, Esther Badosa, que era l’alcaldessa quan es va aconseguir la cessió de l’immoble per 50 anys, coincideixen a assenyalar la rellevància de la compra del castell, fins al punt que, en diferents ocasions, l’han qualificat d’històrica i “de fita que marcarà un abans i un després al poble”. I és que el castell està íntimament lligat als orígens i desenvolupament urbanístics de Santa Pau –l’actual trama medieval de la plaça i carrers del seu entorn– i sempre ha estat un element que ha caracteritzat la imatge del poble –la fotografia típica es fa des del mirador del castell i l’edifici és al centre de la població.

L’acord de compravenda, i la seva signatura en el marc d’un acte solemne a l’interior del castell, va arribar després de més de trenta anys d’acostaments i polèmiques i d’estira-i-arronses amb la propietat. L’esfondrament parcial de la coberta va facilitar l’entesa, ja que aquest castell s’havia posat a la venda per 1,4 milions d’euros, que posteriorment es van anar rebaixant, fins arribar a l’acord actual.

L’Ajuntament de Santa Pau té el compromís de la Diputació de Girona i de la Generalitat per destinar 600.000 euros a la rehabilitació de la coberta, sempre que sigui el propietari de l’immoble. L’alcaldessa ha remarcat en més d’una ocasió la rellevància de tenir la propietat ens mans del consistori, ja que això obre les portes a rebre aquests i altres ajuts per a les futures fase de rehabilitació i instal·lació de diferents serveis.

Capó diu que el castell ha de ser del poble i, per tant, hi haurà espais per dur-hi a terme l’activitat social i cultural santapauenca. El projecte més important que acollirà, això no obstant, és el primer memorial de l’Estat espanyol dedicat als deportats als camps nazis, i l’Ajuntament treballa perquè s’integri en un triangle en el qual també hi haurà el Museu de l’Exili (Mume), de la Jonquera, i l’espai memorial Walter Benjamin, de Portbou, i que inclogui també els espais de la memòria nord-catalans de Ribesaltes i de la maternitat d’Elna. A més, l’Ajuntament està obert a la possibilitat que s’hi instal·li alguna activitat econòmica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.