Societat

Societat

El nou servei d’atenció a sensesostre comptarà amb setze places de permanència indefinida

Serveis Socials també disposarà de cinc pisos més per persones sense habitatge

L’Ajuntament de Tarragona engega durant aquest estiu el nou Servei d’Atenció Integral (SAI) per a persones sense sostre, que comptarà amb setze places. Els tècnics seleccionaran els usuaris que s’hi podran estat tot el temps que necessitin. Tindran el suport d’una desena d’educadors socials. Segons la coordinadora del servei de persones sense sostre a Tarragona, Antònia Garcia, “no és un centre de dia per viure-hi” sinó que, com recull l’ACN, el model és més semblant “a un pis tutelat”. El consistori ha signat, a més, un conveni amb el Servei Català de l’Habitatge, que estarà vigent fins el 2028, pel qual disposarà de cinc pisos repartits per la ciutat per tal que persones que no disposen de recurs habitacional que ja es troben en una fase final de reinserció social puguin tenir un lloc on començar a desenvolupar un projecte vital. Els cinc se sumen als dos ja existents. “L’experiència que ja tenim és molt bona, mai hem tingut cap problema. Els pisos tenen una finalitat diferent, són per gent que ja està més recuperada i està en una fase més autònoma i que ja poden començar a tenir un pla de vida”, ha remarcat Garcia.

A la primera diagnosi de sensellarisme a Tarragona, presentada aquest dimecres, es conclou que un 88,5% de les persones que pernocten al ras es localitzen al centre de la ciutat. Sobretot són homes. L’edat mitjana se situa en els 48 anys i tres de cada deu no en tenen cap tipus d’ingrés. En relació al sensellarisme juvenil, les dades indiquen que la majoria de joves combinen situacions de carrer amb habitatge. Així, es desprèn que no existeix una situació de carrer cronificada, però sí una situació de sensellarisme incipient. La diagnosi s’ha basat en recomptes i censos fets al carrer. Així, en el darrer recompte fet l’octubre passat es van detectar 78 persones sense sostre. La regidora de Serveis Socials, Cecilia Mangini, ha destacat que des del consistori “es treballa des d’una dimensió comunitària i preventiva” per poder “sensibilitzar a la població” i, a la vegada, “atendre les necessitats específiques del col·lectiu”. A partir d’aquesta diagnosi els tècnics han elaborat el pla local, basat en onze eixos. Entre aquests hi ha la salut, ja que el 77% de les persones que viuen al carrer pateixen alguna malaltia, “la majoria de les vegades no diagnosticada i sobretot no tractada”, ha especificat Garcia. Entre les mesures del pla també hi ha accions per fomentar la inclusió social dels usuaris, l’actuació en situació d’emergència climatològica, establir un circuit d’atenció o garantir el dret al padró.

L’abordatge del fenomen del sensellarisme a la ciutat es va iniciar l’any 2017 amb la creació de la xarxa d’atenció integral a persones sensellar de Tarragona, constituïda per més de 20 entitats i serveis. En aquests darrers anys, s’han fet quatre recomptes amb la participació de més de 150 voluntaris. L’any 2023 es va obrir el centre de dia Tarragona centre i dos pisos d’inclusió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.