Investigadors del Trueta participen en un projecte per millorar la supervivència d’un tipus de càncer de fetge
Investigadors del Trueta-Idibgi participen en un projecte d’immunoteràpia de 8 milions d’euros concedit per l’Associació Contra el Càncer per millorar la supervivència d’un tipus de càncer de fetge. El Clínic-IDIBAPS i el CSIC-Universitat de Salamanca coordinen el projecte ASPIRE-AECC que inclou 15 hospitals per realitzar un assaig clínic, així com 10 centres d’investigació bàsica-translacional.
Formen part del projecte dos investigadors dels serveis de Cirurgia i de l’Aparell Digestiu especialistes en fetge de l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona: el doctor Santiago López Ben (Servei de Cirurgia General – Cap de la Secció Hepatobiliopancreàtica de l’Hospital Trueta i membre del grup de recerca en Cirurgia General i Digestiva de l’IDIBGI) i la doctora Margarita Sala (Servei d’Aparell Digestiu - Unitat d’Hepatologia de l’Hospital Trueta i membre del grup de recerca en Malalties Digestives i Microbiota).
L’objectiu d’aquesta recerca és realitzar un assaig clínic per incrementar la supervivència en pacients amb carcinoma hepatocel·lular, el tipus de tumor primari de fetge més freqüent i altament agressiu. El projecte, que tindrà una durada de sis anys, té com a objectiu dur a terme un assaig clínic aleatoritzat per incrementar la supervivència en pacients amb carcinoma hepatocel·lular d’etapa primerenca i alt risc de desenvolupar de nou un tumor després de la seva extirpació quirúrgica. Per això, s’administrarà immunoteràpia abans i després de la cirurgia del tumor i promoure, així, una major resposta immunitària antitumoral.
En el projecte es definiran també marcadors que permetin predir la resposta al tractament per avançar cap a una teràpia més personalitzada, així com la identificació de teràpies alternatives per als pacients que mostrin resistència al tractament amb immunoteràpia.