Societat
La Diputació de Barcelona destina 100 milions a la xarxa d’abastament d’aigua
La Diputació de Barcelona destinarà 100 milions d’euros a la millora de la xarxa d’abastament d’aigua dels 310 municipis de la demarcació, a excepció de Barcelona capital. El ple d’aquest dijous ha aprovat per unanimitat la inversió, que preveu cobrir actuacions com la renovació de canonades, la instal·lació de mecanismes automàtics de regulació de la pressió de la xarxa o d’altres elements que permetin l’aprofitament d’aigües freàtiques.
Els ajuts podran finançar actuacions dutes a terme entre l’any 2023 i el 2027. La presidenta de l’ens, Lluïsa Moret, ha afirmat que la inversió preveu generar un estalvi d’aigua potable de 12,5 hm³ anuals, l’equivalent a 5.000 piscines olímpiques. Això es deu al fet que, en general, molts municipis de la província tenen les xarxes envellides per manca de manteniment; fet pel qual el seu rendiment és, en terme mitjà, molt inferior al mínim desitjable del 80%, especialment en municipis de menys de 20.000 habitants.
La presidenta ha explicat que aquest pla dona resposta a les necessitats expressades pels municipis amb una “anàlisi exhaustiva de quines eren les situacions i les demandes dels diferents ajuntaments respecte les condicions de les seves xarxes de distribució i d’abastament”.
Pel que fa al repartiment, cada ajuntament rebrà un import mínim de 100.000 euros. Els 69 milions restants es distribuiran entre els municipis.
El diputat d’Infraestructures i Territori, Sergi Vallès, ha destacat que amb la fórmula de repartiment d’aquests ajuts econòmics “s’ha fet possible poder actuar en aquells municipis on el problema és més greu” i ha destacat que els ajuntaments podran demanar una bestreta un cop acceptin l’ajut.
D’altra banda, el diputat de Comerç, Consum i Salut Pública, Josep-Ramon Mut, ha posat èmfasi en el fet que poder accedir a aigües freàtiques i a nous pous comporta que “l’aigua sigui de millor qualitat, tingui menors concentracions de substàncies, de substrats”; mentre que el diputat d’Acció Climàtica i Transició Energètica, Marc Serra, ha recordat que “la sequera no és un problema conjuntural sinó que, per desgràcia, és un problema estructural”, fet pel qual “l’objectiu que tenim, amb aquest programa, és construir ciutats més resilients, que s’adaptin de millor manera amb el canvi climàtic”.