SALUT
El Vall d’Hebron arriba als 300 infants tractats amb ECMO
L’hospital universitari Vall d’Hebron ha realitzat 300 procediments d’ECMO (oxigenació amb membrana extracorpòria) a nens i infants que requerien aquest suport cardíac i respiratori extracorpori per patologies que feien que el seu cor o pulmons no poguessin funcionar amb normalitat.
El programa ECMO pediàtric i neonatal es va posar en marxa l’any 2002, i actualment el Vall d’Hebrón és el centre de l’Estat amb més activitat d’aquest tipus.
La teràpia ECMO comporta l’extracció de la sang del cos per a la seva oxigenació i el retorn posterior al cos. Té diferents indicacions, com postoperatori cardíac, pneumònia greu, miocarditis o insuficiència respiratòria neonatal. Joan Balcells, cap de servei de cures intensives pediàtriques i director del programa ECMO pediàtric i neonatal, explica que en els últims quatre anys l’activitat ha augmentat de forma exponencial. “El 2023 vam superar per primera vegada el llindar de 30 trasllats amb ECMO a l’any de nens i infants, que situen el Vall d’Hebron com un centre amb un volum alt d’activitat, per sobre de la mitjana europea”, afegeix.
Des del 2019, el Vall d’Hebron també ha dut a terme un total d’onze trasllats de pacients pediàtrics amb ECMO, nou dins el territori català i la resta d’altres comunitats de l’Estat. Es tracta de pacients com l’Aisha, que va néixer amb problemes pulmonars el març del 2023, i va requerir el desplaçament en ambulància medicalitzada d’un equip format per dotze professionals del SEM, el Vall d’Hebron i l’hospital Sant Joan de Déu fins a l’hospital universitari Joan XXIII de Tarragona per iniciar la teràpia amb ECMO i que ingressés a l’UCI pediàtrica al Vall d’Hebron, on es va recuperar. Després del seu cas, el Sistema de Salut de Catalunya va crear un programa específic de trasllat amb ECMO pediàtric que garanteix l’assistència i trasllat d’infants les 24 hores del dia en qualsevol punt del territori català.
Cada trasllat pediàtric amb ECMO mobilitza com a mínim un equip de cinc professionals del Vall d’Hebron –un cirurgià cardíac pediàtric, dues infermeres de la unitat de cures intensives pediàtriques i dos facultatius de l’UCI pediàtrica– per anar a buscar el pacient al seu lloc d’origen.