SOCIETAT
Menys incompliments sanitaris en els locals de tatuatges de l’àrea de Barcelona
La Diputació de Barcelona ha fet el primer semestre de l’any 147 inspeccions en 60 municipis amb una mitjana d’incompliments del 4,93%, 1,31 punts menys que el 2021. A més, s’han fet 40 visites de comprovació de mesures correctores en els casos en que prèviament s’havien detectat incompliments, amb una mitjana d’incompliment en aquest cas del 0,77%. A Catalunya, el Decret 90/2008 atribueix als ajuntaments la competència d’autorització i control sanitaris dels establiments on es fan pràctiques de tatuatge, micropigmentació i pírcing, per protegir la salut de les persones usuàries i del personal. La Diputació de Barcelona dona als ajuntaments de la demarcació suport tècnic per fer inspeccions higienicosanitàries dels establiments, tant abans de l’inici de la prestació del servei per part de l’operador, per tal que l’ajuntament pugui autoritzar l’activitat, com en el control dels establiments que ja estan en funcionament, elaborant un informe tècnic que després es remet al consistori.
Tal i com es recorda des de la Diputació, tatuar-se o posar-se un pírcing implica el trencament de la barrera de protecció natural més extensa del cos humà, composta per la pell i les mucoses. En conseqüència, aquestes pràctiques estètiques poden comportar riscos i complicacions com infeccions (hepatitis B i C, immunodeficiència humana o verola del mico), al·lèrgies a les tintes o a les agulles de tatuar i complicacions amb la cicatrització. Fer-les en les òptimes condicions d’higiene i seguretat als centres autoritzats i que passen els controls sanitaris, redueixen les complicacions que es poden derivar d’aquestes pràctiques.
Per tal de donar suport als ajuntaments en la sensibilització ciutadana sobre aquestes pràctiques, la Diputació de Barcelona compta amb diversos materials de difusió com ara cartells informatius, infografies i un tríptic educatiu adreçat a l’alumnat d’educació secundària i batxillerat.