HABITATGE
Un jutge reconeix el dret a compra de 168 pisos de lloguer assequible propietat d’Inmo Criteria
La immobiliària anuncia que recorre la decisió i puntualitza que la sentència només afecta els nou demandants
El jutjat de primera instància número 1 de l’Hospitalet de Llobregat ha reconegut el dret a compra dels 168 veïns d’una promoció de lloguer social que Inmo Criteria va construir a la ciutat fa deu anys. La sentència, segons informa ACN, recorda que els contractes signats el 2014 entre els llogaters i la immobiliària de CriteriaCaixa per a la promoció Porta Nord incloïen una clàusula que donava peu a formalitzar la compra dels pisos al cap de deu anys. Entremig, quan havien passat cinc anys del primer contracte, calia signar un contracte que prorrogués la relació cinc anys més. Va ser en el marc d’aquesta signatura, apunta el jutge, quan la immobiliària va eliminar la clàusula del dret a compra “de forma no negociada i ocultant de forma maliciosa”.
La sentència l’ha fet pública el despatx d’advocats Col·lectiu Ronda, representant de vuit veïns que van presentar la demanda el 2019, quan van veure que el nou contracte no recollia la clàusula que els donava peu a comprar el pis quan fes deu anys del primer lloguer. El jutge retreu a la immobiliària que retirés aquesta opció, especialment perquè els afectats no van tenir opció a apel·lar el redactat “ja que els contractes d’adhesió no deixen marge de negociació a la part consumidors, que només té opció d’acceptar o rebutjar”.
“La supressió d’aquesta clàusula de forma unilateral per part d’Inmo Criteria va constituir, sens dubte, un trencament injustificat de la legítima expectativa del veïnatge”, sosté l’advocat dels demandants, Òscar Serrano, que celebra que el jutge els hagi donat la raó.
De la seva banda, fonts d’Inmo Criteria han explicat a l’ACN que la sentència no és ferma i que l’han recorregut, entre altres motius perquè, asseguren, els demandants estaven informats del canvi de les condicions contractuals en el moment de fer la renovació. Alhora puntualitzen que atès que no es tracta d’una demana col·lectiva, la decisió judicial només afecta els veïns demandants, no a la totalitat de la promoció.