Societat

ECONOMIA

La revolució dels petits productors d’ous

El Galli­ner de la Tor­rassa és una de les set gran­ges que s’han unit a la pri­mera coo­pe­ra­tiva de Cata­lu­nya de petits pro­duc­tors d’ous ecològics sota la marca comer­cial La Dot­zena. La seva pro­pietària, Dolors Coral, que és la més vete­rana, va deci­dir mun­tar, fa catorze anys, un petit galli­ner a pagès, a casa dels pares, per abas­tir d’ous ecològics tota la família. Sense dei­xar la feina a l’hos­pi­tal de Mar­to­rell, va començar cri­ant una vin­tena de galli­nes i avui en té 2.500 cri­a­des en lli­ber­tat.

La resta de pro­duc­tors són de les comar­ques de Bar­ce­lona i Girona, on tenen el seu mer­cat poten­cial, sobre­tot a l’entorn de l’àrea metro­po­li­tana. L’objec­tiu de la nova empresa és crear una estruc­tura sòlida per comer­ci­a­lit­zar ple­gats sota la marca La Dot­zena i afron­tar els rep­tes d’un mer­cat cada cop més com­pe­ti­tiu i “l’amenaça” dels grans pro­duc­tors que acon­se­guei­xen el mateix segell ecològic amb uns preus més ajus­tats.

La idea d’unir-se va sor­gir després de la pandèmia, quan van com­par­tir els pro­ble­mes per tirar enda­vant les gran­ges en vista de la inflació de preus i l’enca­ri­ment dels cos­tos. “Ens tro­bem la difi­cul­tat de tras­lla­dar al con­su­mi­dor les diferències entre ser petit o gran pro­duc­tor”, explica el gerent de la coo­pe­ra­tiva, Oriol Coma­llonga, pro­pi­e­tari de la granja Els Ous de l’Oriol, a Cabri­a­nes, dins el terme de Sallent (Bages). Les galli­nes cri­a­des en lli­ber­tat fan les postes cada 26 hores tenint en compte el cicle natu­ral de la llum solar. “Dor­men les seves vuit hores i a l’hivern els posem llum per allar­gar les hores fins al moment d’anar a dor­mir”, expli­quen. Les galli­nes estan cri­a­des sense gàbies i han de garan­tir que dis­po­sen de 4 m² de pati per gallina. Abans, com explica l’Oriol, a més de tenir cura de les galli­nes havien de fer d’admi­nis­tra­tius i repar­ti­dors, i ara poden “dedi­car-se a cui­dar-les i que facin ous de més qua­li­tat”.

Les altres gran­ges que for­men part de la coo­pe­ra­tiva són Ous d’Orpí, a l’Anoia; Ous Eco del Mont­seny, de Breda, i la Granja Slou de Riu­da­re­nes, totes dues a la Selva; Mas Estrach, de For­nells de la Selva, al Gironès, i Les Tafa­ne­res, de Sora, a la comarca d’Osona.

Una petita família

“Molts ater­rem a l’avi­cul­tura de nou i entre tots mirem d’aju­dar-nos per tirar enda­vant”, explica el gerent del que s’ha con­ver­tit en “una petita família”. Entre les set gran­ges no arri­ben a pro­duir ni la mei­tat dels ous que es fan a grans empre­ses del sec­tor. “No volem créixer però sí que petits pro­duc­tors es puguin gua­nyar la vida i apro­fi­tar la xarxa”, explica Coma­llonga, que recorda que s’ha posat el límit de 6.000 galli­nes per poder ser soci de la coo­pe­ra­tiva.

Per asses­so­rar-los i tirar enda­vant el pro­jecte van deci­dir que els acom­panyés l’Ate­neu Coo­pe­ra­tiu de les Ter­res Giro­ni­nes i Arran de Terra Coo­pe­ra­tiva. “L’objec­tiu era valo­rar que hi havia negoci”, i amb aquesta idea van fer xarxa amb una altra coo­pe­ra­tiva giro­nina, La Diligència, que s’encar­rega de la dis­tri­bució de pro­duc­tes ecològics. La col·labo­ració ha fet pos­si­ble obrir una seu con­junta en una nau d’Artés, al Bages, on es fa l’enva­sat dels ous, i La Diligència s’encar­rega de fer-ne la dis­tri­bució. A més de la logística, també dis­po­sen d’un punt des d’on fan la dis­tri­bució per a altres petits pro­duc­tors de la zona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.