Reclamen a l’Estat que no autoritzi la plataforma d’assaig de l’eòlica marina al golf de Roses
La plataforma Stop Macro Parc Eòlic Marí i Salvem l’Empordà reclamen a l’Estat que no autoritzi la plataforma d’assaig -el Plemcat- que es vol implantar al golf de Roses, segons informa l’Acn. Els opositors al·leguen davant del ministeri que sota la bandera de la investigació científica s’hi amaga un interès “comercial emmascarat”, que l’estudi d’impacte ambiental del Plemcat és “molt deficient” i que no té cap mena de lògica que la plataforma se situï a Roses.
No tan sols per la biodiversitat que té la badia, sinó també perquè els Plans d’Ordenació de l’Espai Marítim (POEM) que ha aprovat l’Estat no preveuen que a la zona s’hi faci R+D+i. Ecologistes i plataforma també insten el territori a no signar cap acord per la línia elèctrica d’evacuació.
L'escrit d'al·legacions contra el Plemcat s'ha presentat davant del Ministeri de Política Territorial perquè és el govern espanyol qui va sotmetre a informació pública el projecte de la plataforma d'assaig. En concret, la sol·licitud d'autorització administrativa prèvia i de construcció, la declaració d'impacte ambiental i la petició de declaració de de la seva utilitat pública.
La plataforma i els ecologistes reclamen a l'Estat que denegui l'autorització per a la plataforma d'investigació i ja alerten que arribaran "fins allà on calgui" perquè el Plemcat no s'arribi a construir. Sobretot, posen el focus en l'estudi d'impacte ambiental, assegurant que està ple "d'insuficiències, deficiències i incorreccions".
El biòleg, investigador del CSIC i membre de la plataforma, Ferran Vallespinós, critica que les proves dels aerogeneradors es vulguin fer, ja d'entrada, en plena badia de Roses. "És com si algú que assagés un sistema per apagar incendis ho fes al mig d'una selva, o bé que es provés una sirena contra bombardejos al costat d'un hospital, on hi ha gent sensible al soroll", critica Vallespinós, recordant que la badia és un dels llocs "amb més biodiversitat del Mediterrani Occidental".
El biòleg, a més, també subratlla que tirar endavant el Plemcat suposa contravenir allò que estableix el POEM. Perquè precisament, el document "no admet" que a la zona LEBA1 -on s'hi inclou la badia- s'hi puguin fer activitats d'R+D+i. "Això es reserva per a d'altres zones de l'Estat, com el País Basc o les Canàries; per tant, si el POEM significa la bíblia de l'eòlica marina, allò que fem és contravenir-la", destaca.
A les al·legacions, la Plataforma Stop Macro Parc Eòlic Marí i Salvem l'Empordà també critiquen que l'estudi d'impacte ambiental del Plemcat ha nascut coix. Perquè entre d'altres, no s'han analitzat alternatives on situar la plataforma d'assaig més enllà del litoral de l'Alt Empordà. I més enllà d'això, també critiquen que, quan el projecte encara es troba a informació pública, l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) -que és qui promou el Plemcat- "ja hagi convocat un concurs d'empreses interessades a participar-hi i n'hagi fet adjudicacions".