urbanisme
Comença la rehabilitació de noves finques als barris del Besòs i el Maresme a Barcelona
Aquest mandat està previst executar obres en 10 edificis amb 204 pisos dins de la regeneració del barri
L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat la rehabilitació de noves finques en el marc de la regeneració del barri del Besòs i el Maresme. Durant aquest mandat està previst executar les obres de 10 edificis de la prova pilot, amb un total de 204 pisos. Actualment, estan executades les obres a la finca de 12 pisos situada al número 11 del carrer de Messina i ja han començat les obres a les comunitats situades al número 6 del carrer Marsala i el 12 del carrer de Prada. En els propers mesos començaran les obres en sis finques més situades als carrers d’Epir 6, Alfons el Magnànim 44 (previsió d’inici a l’octubre), Sasser 6, Tessàlia 4 i Rodes 6 (previsió inici d’obres al gener del 2025) i Benavent 6 (previsió d’inici d’obres al març del 2025).
Actualment s’està treballant també amb la comunitat de veïns i del carrer Tarbà 4 per avançar en el projecte de regeneració urbana. En total són 192 habitatges que es troben en període d’execució i amb una previsió de durada d’obres d’entre 12 i 14 mesos a cada finca. La previsió és que totes les obres s’acabin abans del juny del 2026.
El regidor del districte de Sant Martí, David Escudé, ha explicat que les actuacions van segons el calendari previst, tal i com també s’ha explicat durant la reunió del Secretariat pel Compromís Besos i el Maresme que ha tingut lloc aquest dimarts.
La inversió prevista per aquests 10 edificis és d’uns 10 milions d’euros, dels quals dues terceres parts les aportarà el consistori i la resta es completarà amb recursos dels fons europeus Next Generation -aproximadament un 25%- i la resta amb les aportacions de les comunitats de veïns.
A més, s’han obert dues línies paral·leles perquè l’administració pública i els promotors privats puguin portar a terme les obres de rehabilitació. En aquest sentit, s’ha publicat una nova campanya de subvencions que, d’entre altres modificacions, equipara les ajudes tant si les obres les impulsen les comunitats com si ho fa l’administració. També s’ha signat un conveni entre l’Institut Municipal d’Urbanisme i el Gremi de Constructors per impulsar el paper de l’agent rehabilitador com a eina cabdal en l’acceleració de les rehabilitacions.
Redacció dels projectes executius de gairebé 700 habitatges més
Més enllà de les actuacions iniciades o projectades, està previst que durant aquest mandat es facin els projectes executius i les eines de gestió urbanística necessàries per executar durant el mandat següent les millores de 10 blocs amb 38 noves comunitats, que suposen 693 habitatges. Es tracta de pisos situats en edificis que presenten deficiències estructurals greus o molt greus, mesures cautelars o presència de ciment aluminós que requereixen una actuació prioritària. Amb aquestes actuacions es prioritzen aquelles 13 comunitats que tenen mesures cautelars.
Per tal d’accelerar el procés, ja s’ha redactat i està pendent de licitació un acord marc d’inspecció, redacció de projecte i direcció facultativa per impulsar la regeneració d’aquests nous projectes.
Durant aquest mandat està previst actuar en 897 pisos mitjançant obra, projecte o planejament urbanístic. El projecte contempla continuar l’actuació al barri en els posteriors mandats .
L’Ajuntament preveu també implantar a principis del 2025 una nova Oficina Tècnica de Regeneració Urbana, per informar i atendre les demandes dels veïns sobre aquestes actuacions. L’oficina se situarà dins de l’àmbit de regeneració urbana als baixos de l’edifici de la rambla Prim cantonada amb el carrer Lluis Dalmau i tindrà una superfície útil de 49,76 metres quadrats.