El pregó coral que repassa 40 anys de Ràdio Salt, tret de sortida a la Festa Major
Sis veus històriques de Ràdio Salt han donat aquest vespre el tret de sortida a la Festa Major de Salt 2024. Un pregó especial ja que ha format part d’un programa de dotze hores que exprofessionals de l’emissora municipal ha realitat des de les deu del matí i fins a la finalització de l’acte al balcó de l’Ajuntament de Salt, amb programes en directe o recuperant programes històrics de l’emissora.
El pregó ha començat quan des dels estudis de Ràdio Salt han donat pas cap al balcó consistorial on el periodista Papi Guardiola ha fet d’enviat especial, ha fet una pinzellada al municipi i ha conduït el pregó per anar donant pas a les diverses persones que han anat explicant la història de l’emissora des de la seva experiència. Després de la intervenció de l’alcalde, els primers a parlar han estat Emili Gispert i Manel Mesquita, els primers i joves directors de Ràdio Salt, que han explicat com es va gestar la idea de crear la ràdio municipal saltenca just recuperada la independència de Salt a l’any 83 amb l’aleshores alcalde, Salvador Sunyer, i el primer tinent d’alcalde, Xavier Corominas. Un anhel que va veure la llum el 3 de març del 1984 i on les ganes i la joventut de tots els participants van permetre l’inici de Ràdio Salt.
Els periodistes
Mesquita i Gispert han reinvidicat l’esperit de llibertat que sempre ha acompanyat la ràdio, aplaudint la recent la llibertat del periodista Julian Assange i reclamant-la pel periodista basc Pablo González Yagüe, empresonat a Polònia, i la del cantant-raper Pablo Hasél, empresonat a Espanya, així com un record pels periodistes morts fent la seva feina.
Els tècnics
La veu és sovint el que recorden els ciutadans dels programes de ràdio, però aquestes veus mai les sentiríem sense els tècnics que ho fan possible, per això, el segon agafar la paraula ha estat Josep Plazas ‘Lites’, reconegut tècnic de llarga trajectòria a diversos mitjans que també va ser a l’inici de Ràdio Salt durant els primers dos anys, com ha recordat amb un primer programa de novetats musicals que feien amb Josep Maria Corominas. ‘Lites’ ha repassat “els pocs mitjans i totes les ganes i la trempera” que tenien en aquells principis per fer possible allò que somiaven. Ha explicat tota l’evolució tecnològica de la darrera dècada i ha desvelat que “amb en Coro ens vam inventar les carpes d’estiu amb un programa l’any 1985 des de la piscina que l’ambientàvem amb música i vam ser precursors amb el que va venir després”.
El programa més antic
Des de la vessant més tècnica s’ha passat cap al programa més antic de Ràdio Salt. Mercè Planas, conductora del programa ‘El Temps de Sardanes’ des de fa 38 anys, ha recordat que el programa ja va sonar durant les setmanes de prova abans de l’inici oficial de les emissions amb les veus d’en Josep Pons, de l’Estanc, que va ser el primer President de Salt Sardanista i en Jaume Plana.
Amb pocs mitjans
El darrer a parlar en el pregó ha estat Josep Maria Pladeveya, una altra de les veus històriques, que ha recordat el programa Amunt i fora mandra! que durant molts anys va dirigir i presentar. En el seu discurs ha explicat grans fites de l’emissora municipal fetes amb els pocs mitjans que hi havia, com la retransmissió del gran concert al pavelló de la Devesa de Girona, l’any 1984, pels damnificats de l’incendi de l’edifici de Frigorífics Ter, la unitat mòbil enviada a Banyoles, com a seu olímpica al 1992 o la primera retransmissió castellera el dia del bateig dels Marrecs l’any 1996.
Una ràdio del poble
Al principi del pregó, l’alcalde de Salt, Jordi Viñas, ha dirigit unes paraules a tots els ciutadans per ressaltar la tasca ciutadana que ha fet aquests 40 anys d’història Ràdio Salt i el merescut reconeixement que rebien obrint la Festa Major 2024. Viñas ha posat en relleu que “al darrera de la ràdio hi ha un poble sencer. Qui més qui menys, tots tenim a la família o entre els amics algú que hi ha col·laborat o participat en una època o altra, d’una manera o altra. Perquè aquesta és la gràcia de Ràdio Salt, que s’ha fet des del poble i per al poble.”