Sant Pau crea una nova línia de recerca en sarcoma d’Ewing
Ha estat possible gràcies a les aportacions de la família de Marc Riera, un jove que va morir fa dos anys per la malaltia
L’Institut de Recerca de l’Hospital de Sant Pau ha obert una nova línia de recerca especialitzada en el sarcoma d’Ewing. Un projecte que estarà liderat pels investigadors del grup d’oncologia clínica Raúl Terés, Ana Sebio i María Aguado i que ha estat possible gràcies a la donació dels més de 90.000 euros recaptats pels familiars de Marc Riera, que va morir amb només vint anys a causa d’aquesta malaltia.
El sarcoma d’Ewing és el segon tumor ossi maligne més freqüent en adolescents i adults joves, darrere de l’osteosarcoma. La mitjana d’edat al diagnòstic és de 15 anys, i afecta més el sexe masculí. Fins ara la investigació s’ha centrat principalment en determinar les opcions terapèutiques més efectives i cercar nous tractaments que millorin el pronòstic d’aquests pacients, amb avenços destacables en l’última dècada.
No obstant això, l’impacte sobre la qualitat de vida dels pacients que tenen el diagnòstic o que estan en tractament no està tan ben definit, i aquest serà justament un dels primers projectes que s’impulsaran en aquesta nova línia d’investigació. Gràcies a aquesta donació, els pròxims anys se n’estudiarà l’impacte sobre la qualitat de vida dels pacients tant en l’àmbit físic, psicològic, funcional, laboral o estudiantil, econòmic, social o reproductiu, entre d’altres.
El novembre del 2023 la família i amics d’en Marc van organitzar l’Arriarem, una marxa i cursa solidària coincidint amb el primer aniversari de la mort del jove, en la qual van participar més de 2.500 persones al municipi de Fontcoberta i on es van recaptar els més de 90.000 euros que han permès impulsar aquesta nova línia de recerca.
L’Hospital de Sant Pau, on es va tractar en Marc durant la malaltia, fa més de 40 anys que té experiència en el tractament dels sarcomes i des de l’any 2015 està reconegut com a centre de referència nacional.