salut
El Clínic descarta un possible cas de febre hemorràgica Crimea-Congo
Havia aïllat un home com a mesura preventiva però els resultats han donat negatiu
L’Hospital Clínic de Barcelona ha activat el protocol per aïllar un presumpte cas d’afectació de febre hemorràgica Crimea-Congo però, segons ha infirmat el departament de Salut hores després, les analítiques han descartat que es tracti de la mateixa malaltia que diumenge va causar la mort d’un home de 74 anys a Madrid.
Fonts de l’hospital barceloní citades per l’ACN han informat que l’home estava ingressat “per estudi de diferents malalties, una de les quals requereix aïllament” i que se li havien fet una sèrie de proves mèdiques, algunes de les quals havien estat enviades a l’Hospital Carlos III de Madrid per al seu estudi.
Una estona després de fer-se públic el cas, el departament de Salut ha informat que el cas és negatiu en aquest virus. De fet, abans de conèixer el resultat de les proves el pacient ja es troba estable i no tenia febre ni signes hemorràgics, de manera que el pronòstic ja era optimista.
La febre hemorràgica de Crimea-Congo és una malaltia causada pel virus del mateix nom que es transmet als humans a través de la picada de paparres infectades o per contacte amb sang o teixits d’animals infectats, com el bestiar. Els símptomes inicials inclouen febre alta, mal de cap, dolor muscular, marejos, rigidesa i mal de coll, mal d’esquena, dolor ocular i fotofòbia (sensibilitat a la llum). Amb l’avenç de la malaltia, poden aparèixer nàusees, vòmits, diarrea, dolor abdominal i mal de coll, seguits de canvis bruscos d’humor i confusió. En casos severs, es presenten hemorràgies severes, insuficiència hepàtica i renal, i el pronòstic pot ser fatal.
El tractament d’aquesta malaltia se centra en el maneig dels símptomes, ja que no hi ha un antiviral específic per aquest virus. S’utilitzen cures de suport, que inclouen l’administració de líquids intravenosos, transfusions de sang i tractament per a complicacions com ara la insuficiència orgànica.