moda
Sabadell recupera el passat tèxtil amb una exposició d’alta costura
La mostra ‘Sabadell teixeix’ exposarà 90 vestits d’entre els anys 1940-1990 de la Fundació Antoni de Montpalau
L’any que ve es faran dues exposicions més al voltant del tema del tèxtil i la moda: ‘Sabadell confecciona’ i ‘Sabadell crea’
Una exposició amb unes noranta peces –més de setanta vestits i abrics de dona i una quinzena d’home– d’alta costura i prêt-à-porter que pertanyen a la Fundació Antoni de Montpalau, que té la col·lecció de vestits més important d’Europa, es podran veure a partir del 6 de setembre a l’Espai Cultura de la Fundació 1859 Caixa Sabadell en la mostra ‘Sabadell teixeix’. “Es podran veure peces dels principals representants de l’alta costura que van treballar amb roba feta a Sabadell, Balenciaga, Santa Eulalia, Carme Mir, Asunción Bastida, el Dique Flotante, Isabel de Pedro, Pedro Rodríguez, Pertegaz, Antoni Miró, Pedro Rovira...i, com a estrangers, també hi haurà vestits fets per Ralph Lauren, Romeo Gigli o Giorgio Armani”, explica Josep Casamartina, fundador i director de la Fundació Antoni de Montpalau i comissari, amb Ismael Núñez, d’aquesta exposició. Sabadell teixeix mostrarà 50 anys (1940-1990) de moda feta amb teixits sabadellencs.
Aquesta exposició, amb la que la cocapital del Vallès Occidental vol recuperar i recordar el seu passat tèxtil i la seva relació amb la moda, forma part d’un cicle de tres exposicions que s’aixopluguen sota el paraigües de ‘Sabadell es posa de moda’, i que s’emmarca en la capitalitat cultural de la capital vallesana aquest 2024. Les altres exposicions que seguiran a Sabadell teixeix es faran el 2025 i seran ‘Sabadell confecciona’ on els protagonistes seran “els sastres i les modistes locals”, explica Casamartina, i ’Sabadell crea’. “Amb aquestes exposicions deixarem constància del prêt-à-porter que va néixer a Sabadell i es podrà conèixer algunes de les firmes de moda actuals que van gestar-se totalment o en part a la ciutat, com Mango, Stradivarius, Campanion, etc, i noms de dissenyadors actuals, molts dels quals desfilen a les principals passarel·les, com Yolancris o Txell Miras, a part que serà, també, un homenatge als grans industrials que van creure en la moda, com els Garcia-Planas”, explica Casamartina.
El tèxtil va ser un dels pilars industrials de Sabadell i la mostra que s’inaugura aquest setembre serà una mostral de l’art déco català. Inclou dos fragments dels grans murals fets amb teixits sabadellencs, els esbossos i projectes d’Antoni Vila Arrufat, fets en col·laboració amb el decorador Josep Vives Bracons, i un reportatge fotogràfic de Francesc Casañas.
“Farem un homenatge a la publicitat de la moda, a les revistes, als catàlegs, als viatjants, tan importants....”, explica Josep Casamartina, ja que a l’exposició també es podrà veure un important conjunt de mostraris tèxtils i llibres de comandes procedents, principalment, del fons del Museu d’Història de Sabadell. Part del material procedeix de diverses empreses sabadellenques com Francisco Casas, Societat Anònima de Llaneria, Jaume Bombardó o Sallarès Deu SA.
El tèxtil ha marcat l’evolució econòmica de la ciutat de Sabadell. A partir de la segona meitat del segle XIX i al llarg del XX, la indústria tèxtil local va tenir un gran desplegament, fins i tot a escala internacional, competint amb ciutats com Manchester (Regne Unit) o Prato (Itàlia). A Sabadell es va fer tot el procés tèxtil llaner, des del rentat de fibra, el cardat, el tenyit, el filat, el tissatge i els acabats. Tot i ser la llana la principal matèria de les indústries locals, també es va treballar el cotó, el lli i, fins i tot, la seda, i a partir de la dècada de 1960 també les fibres artificials i sintètiques.
Durant molts anys tota la ciutat era com una immensa fàbrica i els productes travessaven fronteres. També, associada al tèxtil, va sorgir una important indústria metal·lúrgica, d’abast internacional, dedicada a la fabricació de maquinària. Amb el pas del temps, moltes fàbriques anirien tancant, però encara en queden que estan produint teixits que es venen per tot el món.
Museu del Gas
Part de la col·lecció de vestits de laa Fundació Antoni de Montpalau quedaran exposats a l’antic Museu del Gas de Sabadell, un espai que el consistori comprarà per incloure-hi, també, el fons documental de l’actual Museu d’Història. L’Ajuntament de Sabadell va aprovar en el ple de l’última setmana del mes de juliol la compra de l’antic Museu del Gas per 3.185.570 euros, on s’hi ha d’ubicar un nou equipament museístic de la ciutat que permetrà explicar amb més profunditat la història de Sabadell i, en part, el passat seu tèxtil. L’ immoble, tancat des del 2018, revitalitzarà el seu entorn, tot generant un nou element de centralitat. “La nostra fundació tindrem una planta per exposar part del nostre patrimoni de forma permanent i per fer, quan calgui, exposicions temporals”, explica Josep Casamartina, fundador i director de la Fundació Antoni de Montpalau. Aquesta entitat va ser fundada per l’ historiador de l’art, l’arquitectura i la moda Josep Casamartina i Anna M. Casanovas el 2004 i en un primer moment va néixer com a Col·lecció Antoni de Montpalau. Avui té un fons de vestits, teixits i complements de més de 17.000 peces d’alta costura i prêt-à-porter i està considerada una de les col·leccions més importants d’Europa.