MEDI AMBIENT
Promouen la recuperació i construcció de barraques al delta de l’Ebre
Al delta de l’Ebre es conserven una seixantena de barraques tradicionals fetes de fusta, fang i fibres vegetals, la majoria de les quals són a Amposta i Sant Jaume d’Enveja. Es tracta d’una xifra que l’associació Sediments vol augmentar en els pròxims anys, mitjançant la recuperació d’aquests elements i la promoció de noves construccions on es combinin tècniques ancestrals amb coneixements actuals i noves tecnologies. El projecte ’Barraques 2100’ promou tallers que ensenyen a bastir amb materials sostenibles i de proximitat.
El 80% de les barraques tradicionals que es conserven al delta de l’Ebre van ser construïdes entre finals de l’última dècada del segle passat i els primers anys dels 2000, però des de llavors, l’edificació d’aquest tipus d’espais va patir una davallada. Un fet que l’associació Sediments i el Col·legi d’Arquitectura Tècnica de les Terres de l’Ebre apunten que es deu a la implantació de la llei d’urbanisme de 2002, a més del pas del temps i la desaparició d’aquests espais per causes climatològiques, ja que majoritàriament estaven fetes de fang i fusta. Amb la voluntat de revertir aquesta situació, han impulsat una recerca per donar a conèixer aquest patrimoni ebrenc.
L’ús de borró, canya, fusta o fang és una constant que es repeteix al llarg de les barraques tradicionals i que ara, es reivindica per les seves capacitats d’aïllament tèrmic. El projecte ’Barraques 2100’ busca promoure la construcció de barraques amb aquests elements més sostenibles i de proximitat, en una iniciativa que es marca com a objectiu arribar a les 2100 edificacions al conjunt del delta de l’Ebre. Una fita marcada també a llarg termini, amb l’any 2100 a l’horitzó.
De forma puntual, l’associació Sediments organitza tallers dirigits al públic interessat a posar en pràctica els mètodes originals d’aquest tipus de construcció
D’altra banda, la possibilitat de tornar a construir barraques amb elements sostenibles fomenta l’accés a l’habitatge al jovent amb opcions autosuficients energèticament. Segons els seus càlculs, aixecar des de zero una edificació d’aquestes característiques d’uns 40 o 50 metres quadrats podria tenir un cost que oscil·laria els 20.000 euros. D’altra banda, s’ha redactat el projecte de construcció d’una “barraca innovadora”, que fusiona la instal·lació de plaques fotovoltaiques amb l’ús de borró o canyes per garantir l’aïllament tèrmic de l’espai.