Societat

societat

Unió de Pagesos demana a l’Incasòl que anul·li el concurs per al lloguer de les terres de Gallecs

El sindicat agrari considera il·legals les condicions del concurs i afirma perjudica als agricultors que fins ara han treballat les terres

També anuncia que, si cal, recorrerà la decisió a la justícia

El torcebraç entre l’Incasòl i determinats agricultors, en el procés per a la regularització dels terrenys de conreu de l’Espai d’Interès Natural de Gallecs, anunciat dimarts, continua. Unió de Pagesos en un comunicat, ha titllat d’il·legals el plec de condicions necessari per poder continuar cultivant les terres a través del sistema de lloguer, i considera que l’Incasòl obvia les normes en matèria d’agricultura, i no té en compte la pagesia que actualment conrea les terres. En aquest sentit, el sindicat agrari anuncia, que si cal, recorrerà el cas fins a la justícia. Segons el sindicat, el plec de condicions per a la regularització de les terres de Gallecs està farcit “d’il·legalitats i mancances”, entre les quals, diu, “contravé la Llei 19/1995, de 4 de juliol, de modernització de les explotacions agràries, així com el dret de la competència de la Unió Europea”. Una situació, que obliga la pagesia que ara conrea aquestes terres a ser-ne expulsada, a més d’atemptar contra la viabilitat de les explotacions agràries, ja que pot comportar el tancament de la majoria, segons apunta el sindicat. A més a més reiteren que l’Incasòl no té la potestat per imposar a tota la pagesia el model de producció que s’hi ha de treballar. Recorden que durant més de quaranta anys, l’acció de l’Incasòl a Gallecs ha estat totalment “nul·la, i s’ha negat a escoltar la pagesia que fa conreus convencionals i tradicionals” i, per contra, s’ha escoltat altres veus que no viuen de l’agricultura, “persones amb sous públics que pretenen imposar uns criteris que s’han demostrat inviables en conreus de secà”, conclouen.

El rebombori ve de lluny

A l’abril d’enguany, l’anunci de nou concurs, que implicava la necessitat de lliurar les terres a l’Incasòl abans del 31 de juliol, ja va provocar les protestes d’alguns agricultors convencionals que treballen terres a Gallecs, amb tractorades davant del Consorci. Finalment el departament de territori va anunciar un any més de coll en l’obligatorietat de lliurar les terres mentre treballava en el nou concurs, presentat ara, per regularitzar les situacions possessòries que hi ha. L’arrel del problema ha estat la coexistència durant gairebé els darrers 20 anys de dos models antagònics, l’agricultura convencional i l’ecològica, que és la que es vol acabar d’implantar a Gallecs. Ara fa 40 anys la Generalitat va donar unes llicències d’ús agrícola, i ara només vuit de les 38 que hi havia censades amb la DUN (declaració agrària anual) la conserven, segons el Departament de Territori. La resta o s’han jubilat o les han traspassat, malgrat ser intransferibles, i per això cal regularitzar-ho.

Gallecs és un espai singular de 754 hectàrees dins el context metropolità de Barcelona que, malgrat la pressió d’un entorn intensament urbanitzat i densament poblat, ha conservat els seus valors agrícoles i forestals propis del paisatge vallesà. L’Incasòl calcula que a dia d’avui aproximadament el 85 % dels terrenys de conreu de Gallecs, s’estan treballant sense llicència d’explotació, i no s’ha rebut cap contraprestació econòmica per l’ús d’aquest bé patrimonial. A més a més, segons del Deptartament de Territori, també s’ha detectat que algun dels treballs de conreu que es realitzen afecten greument un espai ambientalment protegit. La regularització dels ajuts de la PAC per la campanya 2023-2024 també estableix la obligatorietat dels agricultors de disposar d’un títol possessori vigent per poder percebre aquets ajuts.

El Departament de Territori, mitjançant l’Institut Català del Sòl, va anunciar dimarts el nou concurs per a la comercialització, en règim d’arrendament, dels terrenys de conreu de Gallecs. Un termini per presentar propostes que acabarà el proper 25 d’octubre a les dues del migdia. El procés és el pas previ perquè el Consorci de Gallecs assumeixi la gestió del Parc, i ha d’endreçar la diversitat de sitacions possessòries que hi ha. Són en total 382,29 hectàrees, distribuïdes en un total de 23 lots situats als municipis de Mollet del Vallès, Parets del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Palau-Solità i Plegamans, Lliçà de Vall i Montcada i Reixac. Les superfícies dels lots varen des de les 2.28 hectàrees fins a les 46.90, i el preu de l’arrendament anual anirà entre els 322 euros als 3.426. Es poden presentar ofertes per un o més lots de terrenys, amb un màxim de 50 ha. Es valorarà als agricultors que han mantingut la llicència inicial i aquells que han explotat agrícolament els terrenys de l’EIN amb coherència amb els valors naturals de l’espai protegit així com tenir experiència en agricultura ecològica,ser joves i/o dones agricultores o projectes socials, entre d’altres criteris.

Transició ecològica

Fa 19 anys, el 2005, el Consorci de Gallecs va iniciar el projecte de transició agroecològica del Parc de l’Espai d’Interès Natural amb l’objectiu de potenciar els valors econòmics, ecològics, ambientals i socials i com contribueix la natura a la millora de la salut. La direcció del procés l’ha dirigit el Corsorci, amb el suport científic i tècnic del grup de recerca consolidat Ecologia dels sistemes agrícoles de la Universitat de Barcelona i l’activa participació de l’Associació Agroecològica de Gallecs. El 2021, Gallecs ja comptava amb el 35% dels camp de conreu en agricultura ecològica. És per això que les passes que se segueixen són de gran importància per completar aquesta transformació ecològica. Per a completar el procés caldrà tenir el Pla de gestió aprovat i que actualment està en redacció per part de l’Incasòl. També és de gran rellevància pel territori el Pla Especial Urbanístic del Parc Territorial de Gallecs, que està previst que sigui aprovat definitivament durant el primer trimestre de 2025. El Pla Especial també preveu un pla d’Inversions de 5 milions d’euros en el que s’inclou l’abastament d’aigua potable com una de les prioritats. Unes demandes molt esperades per l’associació de veïns de Gallecs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.