SOCIETAT
En marxa a Barcelona les obres per ampliar la xarxa d’aigua freàtica
Durant l’estiu es realitzen les actuacions als sistemes d’Alfons el Magnànim, Palau Reial, Eixample i les connexions de Can Batlló, amb un pressupost de 14,4 milions d’euros
L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat les obres d’ampliació de la xarxa d’aigua freàtica, que es desenvoluparan durant tot l’estiu. Es tracta dels sistemes d’Alfons el Magnànim, de Palau Reial, de l’Eixample i de Can Batlló. Les obres es fan amb l’objectiu de tenir un traçat millor i més ampli de les xarxes i optimitzar, d’aquesta manera, els recursos de reg amb aigua freàtica.
Les actuacions estan previstes al Pla de Manteniment Integral, en el marc del Pla Endreça i permeten fer la ciutat més resilient a fenòmens excepcionals de sequera com el que s’ha viscut els últims quatre anys a Catalunya, complint amb els objectius del Pla Clima.ls objectius principals de les actuacions són ampliar la xarxa d’aigua freàtica per donar servei als punts de major consum; adaptar la capacitat de la xarxa d’aigua freàtica existent a les demandes dels usuaris (actuals i futurs); i millorar la telegestió, supervisió i operativitat des del Centre de Control de Barcelona Cicle de l’Aigua (BCASA).
Les actuacions tenen un pressupost global inicial de 14,4 milions d’euros i permetran incrementar 0,15 hectòmetres cúbics l’aigua freàtica disponible a la ciutat, una quantitat destacada que es dedicarà, especialment, al reg de parcs i jardins, augmentant en 21 hectàrees les zones verdes regades. En total, la xarxa d’aigua freàtica permetrà regar 186 hectàrees a la ciutat. En aquest sentit, i segons la planificació prevista, es preveu aconseguir un reducció en el consum d’aigua potable per al reg de parcs i jardins de prop de 115.000 m3 anuals.
L’obra d’Alfons el Magnànim preveu la construcció d’un nou pou de captació i d’una canonada amb el dipòsit existent, conjuntament amb els conductes elèctrics i les comunicacions bidireccionals necessàries per transferir les dades al Centre de Control de Barcelona Cicle de l’Aigua (BCASA). L’objectiu és donar més aigua al dipòsit d’Alfons el Magnànim i poder abastir amb aigua freàtica tots aquells espais que en períodes d’estiu s’havien de subministrar amb aigua potable atès que no hi havia suficient recurs d’aigua freàtica. Les obres en aquesta actuació es concentren principalment en vorera però hi haurà algunes afectacions en el pas de vehicles. Del 19 al 21 d’agost s’ocuparà el costat muntanya de la cruïlla del carrer Cristòbal de Moura amb el carrer Alfons el Magnànim i es deixarà habilitat un únic carril en sentit Besòs. Els vehicles i la línia H14 de bus que circulin en sentit Llobregat s’hauran de desviar pel carrer d’Alfons el Magnànim cap al carrer Bernat Metge i la rambla de Prim. Entre els dies 22 i 23 d’agost, es farà l’ocupació del costat mar del carrer, deixant habilitat un carril de circulació en cada sentit.
Palau Reial
En aquesta zona es construeix una nova canonada per sota de l’avinguda Diagonal per l’interior de la claveguera per tal de substituir la canonada existent i abastir els consums del Palau Reial des del dipòsit de Zona Universitària. També s’aprofitarà l’actuació per connectar a la xarxa d’aigua freàtica les fonts ornamentals del Palau Reial i se segregaran les fonts de beure per dotar-les d’una xarxa d’aigua potable independent.
La intervenció comporta afectacions a la mobilitat, especialment de vianants i bicicletes. En una etapa inicial, des del juliol, les obres afectaran el parterre de l’accés al Palau Reial, deixant sempre un itinerari de pas als vianants. Des del 19 al 30 d’agost les afectacions podrien tallar el carril bici de la vorera muntanya de l’avinguda Diagonal.
Del 2 al 6 de setembre es tallarà el carrer Martí i Franquès en sentit pujada a l’alçada d’avinguda Diagonal i estarà permesa la incorporació de l’avinguda Diagonal cap al mateix carrer. El desviament dels vehicles es farà pel carrer de Menéndez i Pelayo. Fins a la finalització dels treballs el 4 d’octubre, es duran a terme treballs a les voreres entre aquests carrers i a dins dels jardins del Palau Reial.
A Can Batlló es construeix un sistema nou de distribució per canonada des del nou dipòsit cap a les cotes baixes del sistema de Montjuïc. Aquesta intervenció permetrà ampliar l’abastament per al reg i les fonts de la Zona Franca amb una disponibilitat de 10.000 m3 d’aigua freàtica a l’any.
A l’Eixample hi ha dos àmbits d’actuació. S’actua, amb una inversió de 3,5 milions d’euros per construir un nou dipòsit als entorns del Parc Joan Miró i connectar la Canòpia de les Glòries amb el carrer de Consell de Cent, la quan cosa amplia en 20.000 m3 d’aigua freàtica a l’any.
També es preveu l’abastament de l’avinguda Diagonal i del carrer Consell de Cent, en aquest punt s’adeqüen els dipòsits existents del passeig de Sant Joan i la Canòpia de Glòries per poder subministrar reg amb aigua freàtica a bona part de les àrees verdes del districte, amb una disponibilitat de 55.000 m3 d’aigua anuals.
Aquesta actuació ja s’ha desenvolupat a l’avinguda Diagonal entre el carrer Girona i el passeig de Sant Joan i a la cruïlla de l’avinguda Diagonal amb el carrer Bailèn. Del 12 al 16 d’agost es tallarà el lateral de l’avinguda Diagonal entre els carrers Bailèn i Mallorca. Els vehicles es desviaran pel carrer Bailèn i cap al carrer València i es mantindrà afectada la línia 6 de bus.
Al carrer Mallorca, a l’encreuament amb l’avinguda Diagonal, es deixarà habilitat un carril de circulació en sentit Besòs des del 19 fins al 28 d’agost. Es recomana als vehicles desviar-se pel carrer Roger de Flor i als ciclistes desviar-se per l’avinguda Diagonal cap al carrer de Girona. Es mantindrà el tall del lateral mar de l’avinguda Diagonal, des de la cruïlla amb carrer Bailèn i el desviament de la circulació de vehicles pel lateral mar de l’avinguda Diagonal, i de la línia 6 de bus.
Per últim, entre el 29 d’agost i el 5 de setembre es tallarà el lateral de l’avinguda Diagonal entre el carrer Mallorca i el passeig Sant Joan, obligant als vehicles a desviar-se pel carrer Bailèn. Continuarà l’afectació de la línia 6, que es desviarà pel carrer Bailèn.
La major part de les actuacions finalitzaran a la tardor, excepte la de Can Batlló que té una previsió de finalitzar al primer trimestre de 2025. A la tardor d’aquest any s’iniciarà també l’obra de l’últim àmbit previst d’ampliació de la xarxa d’aigua freàtica, el sistema de Montjuïc. Aquesta és l’actuació més rellevant d’ampliació i preveu la construcció d’un nou dipòsit als entorns dels jardins de Joan Brossa, una canonada que connecti aquest dipòsit amb el sistema del Poble-sec i una segona canonada de distribució que enllaçarà el Castell de Montjuïc amb els entorns del Palau Nacional.
Aquesta actuació forma part del Pla de Manteniment Integral, en el marc del Pla Endreça, que permetrà complir amb els objectius del Pla de Recursos Hídrics Alternatius de la ciutat de Barcelona (PLARHAB) que estudia una gestió hídrica eficient i sostenible de l’aigua atenent que el risc de sequera meteorològica és endèmic i recurrent. L’objectiu principal del PLARHAB és substituir l’ús de l’aigua potable per altres recursos hídrics alternatius en aquelles circumstàncies que no requereixen la qualitat de l’aigua de boca, fent un ús sostenible i sostingut de l’aigua. Utilitzant per a cada ús, el millor recurs, de proximitat i de qualitat, assegurant la màxima eficiència i garantint el bon estat ecològic dels ecosistemes aquàtics.