Medi ambient

El pla per intervenir a les rieres de Terrassa es redactarà el 2025

El Pla Estratègic de Renaturalització i Adaptació al Canvi Climàtic de les rieres de Terrassa –les de les Arenes i la del Palau– no es començarà a redactar fins l’any que ve i, segons ha anunciat l’equip de govern, la seva licitació no s’iniciarà fins aquest any. Abans, però, l’equip d’estratègia de rieres i de la Comissió de Rieres –integrada per entitats veïnals dels barris per on passen el 17 quilòmetres de riera– organitzaran el proper 21 de setembre una jornada monogràfica sota el títol El futur de les rieres amb diferents experts per incorporar-ne les conclusions a l’elaboració del pla.

El procés de renaturalització de les rieres amb un horitzó entre el 2035 i el 2040 el va anunciar l’alcalde, Jordi Ballart, en un acte el juny del 2022 al teatre Principal, i semblava que algunes actuacions podrien ser immediates acollint-se als fons europeus Next Generation. En tres ocasions els van arribar a presentar, però no van ser incloses perquè no s’hi adjuntava un tractament global, fet que va comportar la decisió d’elaborar el pla estratègic. Amb el pacte de Tot per Terrassa, ERC i Junts, el programa de govern aposta per millorar les rieres pel que fa al seu manteniment, seguretat i disseny amb l’objectiu de trencar el seu efecte barrera entre els diferents barris de la ciutat. En anteriors governs socialistes, i com s’havia definit al pla d’ordenació urbana del 2003, s’havia plantejat el cobriment de la riera del Palau en una operació descartada i els costos de la qual havien de repercutir en els promotors de nous habitatges que s’hi havien d’aixecar al voltant.

L’11 de juliol passat la regidora de Rieres, Patrícia Reche, va presidir la trobada de la Taula de Seguiment de Rieres on es va informar sobre el seguiment de l’execució del Pla Director de Rieres i el conveni signat el maig amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per tirar endavant la redacció dels estudis previs i dels projectes constructius que s’emmarquen dins aquest pla de rieres i que inclouen l’elaboració del pla estratègic de naturalització. També van informar de les actuacions de millora i desbrossada i sobre el treball que s’està fent per commemorar, el setembre, el 62è aniversari de les tràgiques riuades que van deixar centenar de morts i desapareguts.

Fomentar la participació

Les jornades del 21 de setembre es faran a la sala d’actes de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrials, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa. Es dividirà en quatre eixos de treball: Valor ecològic, Connector urbà, Gestió hídrica i Espai de trobada. Les sessions serna obertes amb la intenció de fomentar al màxim la participació i només caldrà inscriure’s prèviament al web a https://www.terrassa.cat/futur-de-les-rieres o enviant un correu electrònic a [email protected].

Comptarà amb la participació del doctor en geografia, planificació territorial i gestió ambiental, Albert Santasusagna, que parlarà sobre l’estat actual de les rieres i de Maria Carme Llasat, catedràtica de física de l’atmosfera de la Universitat de Barcelona; de Narcís Prat, catedràtic emèrit d’ecologia de la Universitat de Barcelona; de la doctora en arquitectura, Marta Benages i de les arquitectes, Mar Santamaria i Ana Bonifácio.

El programa tindrà diferents ponències i taules rodones que analitzaran l’estat actual i presentaran experiències sobre el procés que podrien seguir aquestes infraestructures fluvials per retornar al seu estat més proper al seu funcionament natural.

S’ha previst també un espai de treball per tractar el valor que poden tenir les rieres com a connectors urbans, entre els diferents barris de la ciutat; com un espai per potenciar les relacions socials amb activitats de lleure, esport o cultura; com a valor ecològic, preservant les seves funcions naturals i la seva biodiversitat i, finalment, analitzant la seva funció hídrica, pel que fa a la seva seguretat i millora de la seva capacitat hidrològica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.