Unió de Pagesos reclama una reunió urgent amb el nou Govern per tractar la població d’ossos al Pirineu
El sindicat demana informació de la ubicació del plantígrad i agilitzar el pagament dels danys
Insten que es reconegui el valor de la ramaderia extensiva
El darrer atac d’un os a un ramat, a Alins, al Pallars Sobirà, el passat 18 de juliol ha encès els ànims dels ramaders i ha esperonat al sindicat Unió de Pagesos a reclamar solucions. En roda de premsa aquest dimecres a Alins, el sindicat ha denunciat la greu situació en què es troben els ramaders de muntanya pels atacs de la fauna salvatge protegida als ramats, i en concret, pels de l’ós. Asseguren que el Govern no ha fet fins ara una gestió eficient per protegir l’activitat agrària, que no hi ha recursos per a la coexistència de les dues activitats, la ramadera i la de protecció de la fauna salvatge, i ni mesures de prevenció ni de seguretat per a les persones davant els atacs d’aquests animals. És per això que el sindicat demanarà una reunió urgent amb els responsables del nou Govern per exigir els recursos necessaris que impedeixin que les comarques de muntanya es quedin sense pagesia ni ramaderia per aquesta causa. En un comunicat, Unió de Pagesos recorda que va abandonar al juny els grups de treball per a la coexistència de l’os i el llop en protesta per la mala gestió de l’Administració fins que “no s’abordi el problema de manera realista, ja que les mesures pal·liatives i de compensació no son suficients davant la pèrdua dels animals”. El sindicat també planteja convocar una acció de protesta a la tardor.
Darrers atacs
La nit del 18 de juliol hi va haver l’últim atac conegut d’os a la muntanya d’Alins, al Pallars Sobirà, amb dos vedells morts i un de ferit. El 4 d’agost n’hi hagué un altre a Garòs, a la Val d’Aran, amb dues ovelles mortes. Segons dades del Departament, també van haver arnes d’abelles afectades el 15 de juliol a Alt Àneu, i el 16 de juliol i el 30 de juny a la Guingueta d’Àneu, poblacions del Pallars Sobirà. De fet les demandes no són noves, ja el 20 de maig passat, Unió de Pagesos va organitzar una marxa en protesta pels atacs d’os al Pirineu amb 150 persones i tractors a Llavorsí per denunciar l’actitud passiva i la manca de diligència del Govern davant d’aquesta situació.
Població d’ossos en augment
Segons informa el sindicat, el nombre d’exemplars d’os bru a tots els Pirineus és de més 90 perquè han nascut nous ossos aquest estiu. Són 83 segons l’últim cens del Departament, 41 dels quals al Pirineu català, mentre que el programa PirosLife de reintroducció de l’os el 1996 va començar amb només set exemplars. En aquest sentit, Unió de Pagesos insta el Govern a ser transparent i a informar sobre quants ossos pot assumir el Pirineu tenint en compte la seva capacitat de resposta davant dels danys i de les pèrdues econòmiques que provoquen als ramaders.
El sindicat també fa una crida a la societat, ara que les comarques de muntanya tenen més concurrència, perquè valori la importància del sector agrari i ramader, que representa una activitat econòmica important per a aquestes zones, a més del manteniment de les pastures, el sotabosc i la biodiversitat, i que ara es veu amenaçada pels atacs de l’ós i d’altres espècies com el llop, que també ha causat danys diverses vegades a ramats les últimes setmanes. La pèrdua de la ramaderia de muntanya, en definitiva, afecta el territori i suposa un problema de país, no només del sector.
L’alcalde d’Alins, Manel Pérez, ha mostrat el suport als ramaders, i ha dit que no té la solució a aquesta problemàtica, però ha manifestat que s’ha de trobar pel bé de la continuïtat del sector. Per l’alcalde no es poden permetre perdre cap ramader per aquesta qüestió. D’altra banda, el ramader Ignasi de Castellarnau, afectat per l’atac de l’os al seu ramat de vedells, ha afirmat que es planteja “plegar” per “l’angoixa i el malestar” que li provoca tenir les vaques en una muntanya on hi ha l’os i ja ha rebut atacs (dos vedells morts i un de ferits).
A la roda de premsa han assistit Joan Guitart, coordinador territorial de Comarques de Muntanya, Gemma Guitart, ramadera i membre de Joves d’Unió de Pagesos, Ignasi de Castellarnau, ramader d’Alins afectat pels atacs de l’os i representant d’Unió de Pagesos al Parc Natural de l’Alt Pirineu, Manel Pérez Cantalosella, alcalde d’Alins, i altres ramaders afectats per danys d’os.