Societat

LA crònica

Bronzo, on es pot tastar Venècia sense sortir de Barcelona

De ben segur que si Guido Brunetti, el comissari creat per Donna Leon, vingués a Barcelona, aniria a menjar al Bronzo. Podria demanar unes sardines “en saor” (sardines en escabetx a la manera de Venècia), uns “seitons amb amaro i llima”, un “steak tartare d’en Harry”, elaborat amb la recepta del Harry’s Bar de Venècia; una “pizzetta” al forn de pedra o pasta fresca. I, per beure, un Bardolino Poggio delle Grazie, un Pinot Nero del celler Maculan (un dels més clàssics del Vènet) o un còctel Spritz. Si Brunetti s’enyorés de Venècia podria anar a un dels dos restaurants Bronzo que hi ha a Barcelona –un al carrer Còrsega, l’altre al carrer Rec– i s’hi sentiria com a casa, perquè estan especialitzats en cuina veneciana. Per què cuina veneciana? Per l’amor que un dels seus fundadors, en Marc Villà, té per aquesta ciutat dels canals. “Vaig conèixer aquesta cuina quan treballava a Londres en el sector de la restauració. A través d’uns amics primer vaig tastar la cuina italiana i després, la concreta de Venècia. Me’n vaig enamorar: vaig viatjar a Venècia uns quants cops i vaig encomanar aquesta dèria al meu soci, en Joan Castells, amb qui vam tenir la idea d’obrir a Barcelona un bacaro, que és com es diuen a Venècia les tavernes especialitzades en tapes que estan al costat dels mercats, on els venecians van a passar l’estona, prendre alguna cosa i xerrar”, explica Villà. També diu que per la idea de mantenir-se fidels als bacari, que estan al costat dels mercats, primer volien obrir al costat del Born, l’antic mercat central de Barcelona, però que finalment “el 2017 no va poder ser” i van obrir “al carrer Còrsega, en un establiment on hi havia hagut un celler”. No va ser fins al 2020, molt poc abans de la pandèmia, que Villà i Castells van poder obrir el restaurant del Born, al carrer Rec, “en un local que havia estat una antiga botiga de salaons”. És un local totalment restaurat, que ha mantingut les parets de pedra originals però que, per normativa, ha hagut de rebaixar part del sostre, que han remodelat amb unes plaques de color bronze que afavoreixen la llum tènue de tot el local, decorat amb mobles de fusta fosca i una barra damunt la qual pengen embotits duts directament d’Itàlia. “Cada setmana ens porten els productes d’Itàlia, i tota la resta, amb la pasta fresca en primer lloc, ens ho fem nosaltres”, explica Villà, que ha fitxat part del personal dels locals a Itàlia. “Els italians, encara que siguin molt joves, viuen la cuina amb passió”, ha observat Villà, que reivindica els productes de proximitat i comprar al barri. El Bronzo és un dels que participen en el festival Born Street Food, amb el qual pretenen “que la gent de Barcelona baixi al Born” i els conegui. Al costat del Bronzo, Villà i Castells han obert un petit local, Paninaro, per menjar entrepans amb embotit italià i prendre vins italians a copes. Aquest agost han obert un altre Paninaro a Gràcia. Itàlia i Venècia, doncs, triomfen a Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia