SANITAT
Detecten a Suècia el primer cas de la variant més letal de mpox fora de l’Àfrica
La persona afectada va estar a la zona del continent africà on s’ha estès el brot del virus
El primer cas de la variant més contagiosa de mpox (malaltia coneguda abans com a verola del mico) fora del continent africà s’ha detectat aquest dijous a Suècia, segons ha informat el ministre de Sanitat i Afers Socials d’aquest país, Jakob Forssmed. El cas s’ha localitzat concretament a la regió d’Estocolm, en una persona que va estar a la zona d’Àfrica afectada pel brot. Les autoritats sanitàries sueques no creuen que, en general, el cas incrementi el risc de la població del país nòrdic i descarten, de moment, mesures addicionals de control d’infeccions.
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar aquest dimecres l’actual brot de mpox a la República Democràtica del Congo (RDC) –una nova variant del virus anomenada clade I– emergència de salut pública d’abast internacional. El brot iniciat a la RDC s’ha estès a 18 països més de l’Àfrica central i oriental És la segona vegada en dos anys que es considera que aquesta infecció viral pot convertir-se en una amenaça sanitària internacional. La nova variant presenta símptomes com ara febre i lesions cutànies, i pot ser mortal en 4 de cada 100 casos. Es transmet per contacte estret: sexual o de pell a pell, o parlant o respirant prop d’una persona infectada. La variant que es propaga ara es considera més perillosa que la que va circular el 2022.
La consellera de Sanitat de la Comunitat de Madrid, Fátima Matute, ha demanat aquest dijous que es reforcin els controls a l’aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas per evitar l’entrada de noves variants de mpox. De fet, l’espanyol és l’estat europeu amb més casos confirmats –un total de 8.104– de casos de la variant més lleu de la malaltia. D’aquests, 264 s’han notificat des de l’inici de l’any.
La República Democràtica del Congo, el principal focus infecciós a l’Àfrica de mpox, ha registrat 548 morts el 2024 per la variant més agressiva de la malaltia, segons ha informat aquest dijous el ministre de Sanitat congolès, Roger Kamba. “Actualment, gairebé totes les províncies es veuen afectades”, hi ha afegit. Kamba ha revelat aquestes dades l’endemà que el director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, anunciés la declaració d’emergència de salut pública d’abast internacional.
Tedros va explicar que és molt preocupant que la malaltia s’hagi estès a països on mai abans s’hi havien vist casos com ara Uganda, Ruanda, Burundi Kenya i va reclamar “una resposta internacional coordinada per contenir el brot i salvar vides”.