Societat
Primer any del viver de cellers de l’Alt Penedès amb bones perspectives
La DO confia que aquesta verema els set elaboradors superin els 15.000 litres de vi
El primer viver de cellers de l’Alt Penedès, creat fa un any, tornarà a veure a partir d’aquesta setmana com arriben tractors amb remolcs plens de raïm. Es tracta d’un projecte històricament reivindicat pel sector vitivinícola que aplega set elaboradors que ja han començat a comercialitzar els seu vins joves a botigues i restaurants. . El director del Consell Regulador de la DO Penedès, Francesc Olivella, celebra que el viver està contribuïnt a recuperar la figura del viticultor que elabora el propi vi sense dependre de la venda de raïm a grans cellers. Amb l’inici de la segona verema, la previsió és incrementar els quasi 15.000 litres de vi que es van produir amb la collita de l’any passat “i que mica en mica els viveristes puguin guanyar-se la vida per encaminar un projecte de celler propi”, ha apuntat a l’ACN Olivella. La DO Penedès, que va impulsor del projecte amb l’Ajuntament i el Consell Comarcal, fa una valoració positiva del primer any d’activitat. L’objectiu ara de la iniciativa és intentar incrementar la producció per tal que cadascun dels negocis agafi més musculatura any a any i a partir del 2027 puguin crear un celler independent. I és que aquell any acabarà el termini acordat al contracte temporal.
La DO Penedès apunta que la majoria de viveristes són viticultors d’entre 25 i 35 anys que tenen vinyes pròpies. Fins ara sempre venien el raïm a tercers. “Fa molts anys hi havia més masies que elaboraven el propi vi, però això s’ha perdut”, lamenta Olivella, que celebra que l’equipament estrenat fa un any a Vilafranca pugui fer revertir aquesta tendència. Els promotors del viver estan estudiant com facilitar que els set elaboradors tinguin més capacitat d’emmagatzematge. També treballen per crear una càmera amb control de refrigeració per als vins ja embotellats pendents de distribuir i estudien instal·lar un nou elevador que faciliti la feina als petits empresaris. Per Olivella, “cal aconseguir que el marge de benefici més important pel pagès sigui quan aconsegueix fer el seu propi vi”.Hi afegeix que recuperar la producció integral -des de la vinya fins l’embotellament- hauria de ser l’estratègia que seguís el sector al conjunt de la comarca per evitar que la vitivinicultura acabi monopolitzada per un grup reduït d’empreses. Olivella confia que les possibilitats que ofereix el viver de cellers pot ser un al·licient per a noves generacions de pagesos que vegin un futur econòmic en l’elaboració dels vins propis, “sense dependre dels preus que marquen els qui compren el raïm ni estar excessivament sotmès a les distribuïdores”. Tot i això, són conscients de les limitacions ja que les instal·lacions no permeten acollir més productors que els set actuals. Tot i això, “no es descarta” estudiar més endavant una ampliació de les instal·lacions que ara ocupen un espai d’un dels centenaris magatzems de vi que hi havia a tocar de l’estació de tren. De fet, el viver es troba a l’antiga nau Cortina, a la zona dels antics cellers que es van construir a Vilafranca amb l’arribada del ferrocarril. L’espai disposa de premses, tines i zones d’emmagatzematge necessàries per fer front a les necessitats dels petits elaboradors. De fet, la iniciativa vol ser un impuls per al sector del vi al Penedès, que al llarg de les primeres dècades del segle XX va veure desaparèixer els cellers de les masies a causa del procés de modernització del sector.