Societat

Societat

Sant Pere de Torelló estima el cost dels desperfectes de la pedregada en 50 milions

El passat 2 d’agost la forta calamarsada va destrossar centenars de cotxes, un miler d’habitatges i 34 espais municipals

“Estem desbordats”, es lamenta l’alcalde de Sant Pere de Torelló, Jordi Fàbrega. La població es va recuperant de la forta pedregada del passat 2 d’agost que va destrossar centenars de cotxes, un miler d’habitatges i 34 espais municipals. Fàbregas apunta a l’ACN que el cost econòmic dels desperfectes s’ha estimat en més de 50 milions d’euros. “És una situació que costarà segurament molts mesos de resoldre, està tot col·lapsat”, apunta. En els darrers 20 dies, el municipi ha donat més de 600 llicències d’obres exprés. En aquesta línia, Fàbrega explica que es tracta de llicències que donen en el mateix moment en què el ciutadà la demana presencialment: “És com una declaració de responsabilitat”. Un dels edificis que va quedar greument afectat per la pedregada és l’institut-escola Josep Maria Xandri. La pedregada va malmetre sobretot la part antiga del centre i va esmicolar la coberta. L’alcalde confia que podrà iniciar el curs amb normalitat. Es farà una actuació d’urgència valorada en 80.000 euros que consistirà en retirar totes les teules malmeses i col·locar una planxa de metall per evitar que entri l’aigua i posteriorment es preveu fer un projecte per instal·lar teulada nova.

El municipi demanarà la declaració del municipi com a zona d’afectació greu, el que es coneixia com a zona d’afectació catastròfica. Critica però les quantitats econòmiques que es concedeixen per aquesta concepte. Assegura que els condicionants que posa l’Estat per accedir als ajuts són “molt severs”, ja que, entre d’altres, demanen estar empadronat a l’habitatge o es tenen en compte els recursos econòmics de les persones que habiten a la casa. El batlle també apunta que estan tenint algunes dificultats amb algunes companyies asseguradores. A més, dirigeix una crítica a les administracions superiors i creu que no és de rebut que a l’agost “es pari tot”. Malgrat reconèixer una resposta positiva tant del departament de Territori per la retirada de teulades d’uralita com el d’Educació per l’arranjament de la teulada de l’escola, assegura que en la majoria d’administracions “tot està parat” i “costa molt trobar algú”. Creu que les administracions haurien de tenir personal sempre a disposició “per si passa algun succés com aquest”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.