economia
La icònica pastisseria Danés d’Arenys de Mar tanca, però continuarà fent coquetes
La històrica pastisseria arenyenca Can Danés, situada al mig de la Riera, en un immoble centenari, tancarà portes avui. “Ens hem anat acomiadant de la gent i ho farem amb els clients que també venen de fora coincidint amb el mercat setmanal”, explica Josep Danés, que ha estat al capdavant del negoci des dels anys setanta continuant l’ofici del pare, Joan Danés i Torner, qui va fundar la pastisseria després de traslladar-se de Girona, on va començar l’ofici. Can Danés va obrir portes l’any 1957 en el mateix espai on el fundador va fer d’aprenent sota les ordres del pastisser Antoni Carreras, a l’històric local renovat el 1901 com figura a l’aparador. Josep Danés explica que tanquen l’activitat pensant en la jubilació i quan els quedava un any de lloguer per a les tres generacions de pastissers. “La pastisseria plega però la marca es queda per mantenir les coquetes d’Arenys”, destaca d’aquestes postres típiques a base de pasta de full caramel·litzada. Explica que el dolç es va popularitzar amb les ametlles ensucrades que es venien als entorns de l’estació de tren. Va ser llavors quan el seu pare i un altre pastisser, Martí Ribas, van idear unes coquetes més petites per fer-ne unes postres que no falten a les taules arenyenques els dies assenyalats.
La producció de coquetes s’ha disparat aquests dies per abastir els proveïdors que en distribueixen a tres establiments gurmet de Barcelona. Danés assegura que serà la tercera generació qui s’encarregarà de donar continuïtat al producte i més endavant tenen previst obrir una botiga per comercialitzar les coquetes d’Arenys i xocolates.