SANT FELIU DE GUÍXOLS
Cal fer més excavacions per donar llum verd al Thyssen
El ple de Sant Feliu de Guíxols va aprovar dijous al vespre el projecte d’excavacions arqueològiques a la plaça Abadia –l’esplanada del darrere del monestir– i el jardí de Can Blasco, previ a l’aprovació definitiva del projecte executiu del Centre d’Art Carmen Thyssen per part d’Urbanisme. El tinent d’alcalde d’Hisenda i Patrimoni Cultural, Josep M. Muñoz, va xifrar el pressupost de la intervenció en més de 727.800 euros, tot i aclarir que aquesta seria la despesa “de màxims”, i que aniran delimitant sobre la marxa amb la comissió de Patrimoni de la Generalitat.
A cavall dels anys 2017 i 2018, l’Ajuntament ja va encarregar una primera prospecció només al subsol de la plaça, on van aparèixer restes d’estructures defensives altmedievals, com ara l’escarpa i la contraescarpa del fossat, de cap al segle XIV, i de recs i habitatges anteriors a la construcció de les dues ales del monestir barroc. Però Patrimoni ha prescrit que s’hi aprofundeixi més, especialment en aquells punts que hagin de quedar afectats per les rases dels fonaments de l’edifici de nova construcció, i a l’àmbit dels jardins –municipals des del 2017– on no s’havia excavat aleshores.
El punt va prosperar amb els vots favorables del govern (TSF i el PSC) i d’ERC, mentre que Junts es va abstenir –el portaveu, Toni Carrión, considera que s’ha començat la casa “per la teulada”–. Més crítics es van mostrar els regidors Jordi Lloveras (Guíxols des del Carrer) i Pere Albó (Mes). Albó va alertar que el projecte arquitectònic pendent del llum verd i la despesa en excavacions podria perdre’s si finalment no prosperen els resultats, i va insistir en l’opció dels antics plans a la fàbrica Serra Vicens. Lloveras, sense posicionar-se a favor de cap gran obra, va defensar la reforma del monestir ja construït, però tampoc veu bé el “gran cub” projectat sobre la zona que s’haurà de tornar a excavar.
Dues fases
Des del govern, Muñoz va donar a entendre que el projecte tirarà endavant, després del requisit d’aprofundir en l’excavació arqueològica, i va agrair, amb l’alcalde, el suport de la fins ara consellera, Natàlia Garriga, i de la seva successora, Sònia Hernández, a qui ja havia anat seguint de prop com a directora de Patrimoni, va assenyalar. D’altra banda, però, el govern local ja treballa per dividir el projecte en dues fases independents i paral·leles, que s’iniciarien amb els treballs de reforma del monestir vell.