Medi ambient

MEDI AMBIENT

Alerten que el gripau d’esperons pot acabar desapareixent a la Baixa Tordera

Els resultats d’un estudi iniciat fa un any per l’Associació de Naturalistes del Montnegre i la Baixa Tordera no són gens esperançadors. El gripau d’esperons ha disminuït prop d’un 70% en els últims nou anys a la zona i en fa cinc que pràcticament no se’n veu cap exemplar. “Podem parlar sense embuts que en aquesta zona el gripau està en perill d’extinció i possiblement si ho poguéssim extrapolar a la resta de Catalunya els resultats serien similars”, explica Santi Poch, portaveu de l’associació, que precisa: “A llocs com ara la platja de Malgrat, on se n’havien vist fa pocs anys, ara ja no en trobem.” Poch vincula aquest escenari, que també es repeteix a Palafolls i Tordera, al fet que l’amfibi, com és habitual, té el seu hàbitat en llocs propers a rius i rieres. “Les condicions del seu hàbitat han anat desapareixent, així com també hi ha hagut més espècies invasores i una pèrdua important de la qualitat de l’aigua a les basses que ocupaven”, apunta.

El gripau d’esperons és el més gros que hi ha a Catalunya i a la resta de la península Ibèrica i pot arribar a fer la mida del palmell d’una mà. “Requereix punts d’aigua que tinguin una certa durada i no li valen les basses que només estan plenes dos mesos l’any”, precisa.

La solució depèn de recuperar punts d’aigua –alguns han desaparegut durant el mateix any de l’estudi– i millorar els que hi ha garantint les condicions òptimes per a l’espècie. “És un animal que es reprodueix a l’aigua però si no hi ha les condicions adequades es pot quedar enterrat sota terra dos anys esperant que millorin”, descobreix Poch. El membre de Naturalistes del Montseny i de la Baixa Tordera hi afegeix que aquesta peculiaritat, però, obliga també a mantenir en bon estat l’hàbitat terrestre. L’entitat ha començat a difondre la situació del gripau d’esperons a la zona per captar l’atenció de les administracions i la seva col·laboració. “El ritme per recuperar basses és massa lent i necessita una inversió, però hem contactat amb propietaris de camps i la resposta ha estat força bona”, explica. Xavier Poch, però, és taxatiu si la situació no canvia. “Podem arribar a una extinció local del gripau d’esperons, però també és un toc d’alerta perquè pot estendre’s a altres indrets on es repeteixin les mateixes condicions, com és el cas del Prat de Llobregat, on ja no se’n troben”, constata, però també assenyala que a comarques veïnes com ara a la Selva “afortunadament l’espècie es troba en millors condicions”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

medi ambient

Argentona vol reduir a la meitat la població de coloms

Argentona

Drets Socials demana “col·laboració” a l’Ajuntament de Foixà

foixà
turisme

Els paradors de Ponent, l’Alt Pirineu i Aran rebran una inversió de 18 milions durant els pròxims tres anys

LLEIDA
MEDI AMBIENT

Stop Creuers demana un compromís “ferm” a l’Ajuntament de Barcelona per reduir els creueristes

barcelona
MEDI AMBIENT

Santa Coloma de Gramenet acumula 400 patinets elèctrics trucats al dipòsit municipal de vehicles

Santa Coloma de Gramenet
MEDI AMBIENT

El fiscal demana presó per a tres directius de Dictesa per l’incendi de la planta de Montornès

BARCELONA
educació

Niubó promet abordar l’“infrafinançament” de la pública però també de la concertada

barcelona
societat

Martínez promet 6.000 noves places a centres de dia

barcelona
llengua

Recurs al TC de les famílies de l’escola de Canet reclamant que se’ls garanteixi l’immersió

barcelona