Societat

Tret de sortida a les festes de la verema

Alella, la localitat del Maresme que dona nom a la DO més petita, celebra el cinquantè aniversari

També organitzen activitats i enoturisme els cellers de la Ruta del Vi del Penedès

La DO Cava també programa activitats per mostrar al públic la recol·lecta del raïm per fer escumós

El 21 de setembre de 1975 i com a part de les Festes del Mil·lenari, Alella va celebrar la primera Festa de la Verema. Ahir a la tarda, la localitat maresmenca va iniciar els actes de celebració del cinquantè aniversari d’aquesta Festa de la Verema, que durarà fins al proper dia 15. Marc Almendro, l’alcalde de la localitat que dona nom a la DO més petita del país i que té cinc cellers en el seu territori –Alta Alella, Celler de les Aus, Bouquet d’Alella, Marfil Alella i Roure–, va donar el tret de sortida al cinquantenari i va descobrir la placa que bateja amb el nom de Plaça de la Verema una petita placeta “enmig de l’ajuntament i la rectoria”, la que dona entrada al mercat municipal. “La verema és icona de la nostra identitat, és la nostra història”, va recordar l’alcalde, que a la mateixa plaça va descobrir l’escultura Molècula d’un poble, feta per l’artista alellenc Ricard Aymar, que quedarà instal·lada en homenatge al raïm i al poble d’Alella. Després, es va inaugurar al centre cultural Can Lleonart una exposició que inclou una mostra dels cartells i programes de la festa des dels inicis fins a l’actualitat, alguns dels porrons de la col·lecció del Casal d’Alella, audiovisuals relacionats amb els cellers i altres elements identificatius de la festa. Ahir encara s’estaven muntant les casetes que, davant del mercat, s’ompliran de vins i gastronomia els dies 6, 7 i 8 de setembre per arrodonir una festa que no seria res sense que es pogués fer un tast dels vins de la DO Alella i maridar-los amb la gastronomia local. Aquest any hi haurà més presència de vins, amb set cellers de la DO, un projecte vitivinícola de Cabrils i, per primera vegada, un estand de vins del municipi de Carquefou, localitat de la regió del País del Loira amb qui Alella està agermanada.

La d’Alella, que està d’aniversari, ha donat el tret de sortida de moltes altres festes de la verema a Catalunya, emmarcades, sobretot, en aquest mes de setembre. Aquest divendres comença la XXXVII Festa de la Verema a Cubelles, al Garraf, amb una tradicional trepitjada de raïm i tast del primer most, altres activitats infantils, concerts i mostra gastronòmica. Una altra Festa de la Verema històrica del país, la de Verdú, a l’Urgell, arriba aquest any a la 34a edició. Serà els dies 21 i 22 quan es podran degustar gran varietat de vins, aprendre els processos de producció, la tradició del vi a la subzona de la Vall del Corb i gaudir de la música en directe i altres activitats de cultura tradicional a l’entorn del castell de Verdú.

Els cellers de la Ruta del Vi del Penedès durant el setembre organitzen activitats en el marc de la Festa de la Verema, amb experiències gastronòmiques i pícnics als cellers. Aquest dissabte 7, per exemple, hi ha verema i esmorzar a les Caves Giró Ribot, de Santa Fe del Penedès. El mateix dia hi ha un pícnic gurmet entre vinyes a Cava Guilera, de Lavern, que el repeteix el dia 14. El dia 15 la festa es trasllada a Mas Rabell, la masia que la Família Torres té a Sant Martí Sarroca. També hi ha experiències al Celler Kripta, de Sant Sadurní d’Anoia, i a les Bodegues Sumarroca, a Subirats. La majoria de municipis lligats a la vinya i el vi celebren les seves festes de la verema, una de les que enguany ho farà més tard és Sitges, que la farà a finals d’octubre.

La Verema del Cava

El cap de setmana passat les comarques productores de cava ja van començar les celebracions de, en aquest cas, la verema específica de la DO Cava. La IX edició de La Verema del Cava, que organitza l’Associació d’Elaboradors de Cava (Aecava), se celebrarà durant cinc caps de setmana, fins al 29 de setembre, i hi participen 20 cellers: Alta Alella, Canals & Munné, Carles Andreu, Cava Guilera, Caves Bolet, Celler Kripta, Codorníu, Covides, Giró del Gorner, Giró Ribot, Joan Segura Pujadas, Jovani Vins, Juvé & Camps, Masia Torreblanca, Miquel Pons, Pagès Entrena, Rovellats, Sumarroca, Vilarnau i Vins el Cep, de l’Alt Penedès, Maresme i la Conca de Barberà.

Cada celler oferirà experiències tant de dia com ja entrat el capvespre i, per mitjà dels responsables dels cellers, de viticultors, d’enòlegs i d’experts en enoturisme, els visitants podran acostar-se a les vinyes per viure de primera mà l’època de la verema, experimentar i conèixer l’entorn on neix i s’elabora el cava. Entre les activitats programades pels cellers, hi ha trepitjar raïm i convertir-lo en most, esmorzars de pagès entre vinyes, pícnics gurmet, sortides per la natura amb bicicletes, concerts de música en viu, dinars i sopars a les vinyes, tastos de vins en els diferents moments de fermentació i maridatges de caves i formatges, així com activitats per als més petits de la família (activitats que es poden consultar a www.laveremadelcava.com). L’Aecava és l’Associació d’Elaboradors de Cava, fundada el 1953 a Sant Sadurní d’Anoia, i representa el 75% del volum de producció de cava.

37è
aniversari
de la Festa de la Verema a Cubelles, comença aquest divendres. És una de les festes de la verema amb més arrelament a casa nostra.
34a
edició
de la Festa de la Verema a Verdú, a l’Urgell.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.