L’emblema de Castelldefels posa a punt l’embolcall
La Diputació invertirà més d’un milió d’euros a reformar les façanes del castell, un conjunt que va ser construït al segle XVI
L’actuació és la cinquena fase de la rehabilitació de l’edifici, on s’han fet obres de millora des del l’any 2000
El municipi de Castelldefels està íntimament lligat al castell que s’alça en un dels punts més alts de la ciutat, allà on es dominava la visió de la franja costanera entre el massís del Garraf i Barcelona amb l’objectiu de prevenir atacs, com els de la pirateria. L’edificació data del segle XVI, tot i que l’origen es remunta al segle X, quan es va construir l’església que es troba l’interior. En la parcel·la hi ha restes romanes i ibèriques que es remunten al segle I abans de Crist, i també l’origen del nom de la ciutat: Castrum Felix, posteriorment evolucionat com a Castello de Feles i d’aquí al nom actual. S’entén, així, que el castell sigui l’emblema de la ciutat, i com a tal ha estat cuidat, amb un procés de rehabilitació i recuperació per als ciutadans que ara aborda una sisena etapa: la restauració de les façanes.
El castell és propietat de l’Ajuntament des del 1988. El va adquirir a la família Girona, que havia fet una primera restauració el 1897. La primera reforma del castell va ser dirigida pel mestre d’obres Ramón Soriano Tomba i la segona, del 1910, es va concentrar en l’església del castell, dirigida per l’arquitecte Enric Sagnier. Quan el castell va passar a mans públiques, el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona va assumir les successives reformes del castell. Els primers treballs restauratius van començar el 1989 amb els preceptius estudis històrics, artístics i constructius. El conjunt arquitectònic té la catalogació de bé cultural d’interès nacional. La primera intervenció es va realitzar a l’edificació original: l’església, on es va treballar entre el 1989 i el 1996. Les intervencions es van dur a terme en el mateix temple i també en el recinte de la capçalera i la rectoria. Cada intervenció va ser precedida d’una campanya arqueològica.
El 2000 la Diputació i l’Ajuntament van signar un conveni de col·laboració per restaurar de forma integral el castell i el recinte emmurallat. Aquesta rehabilitació es va abordar en quatre fases. A la primera, entre el 2003 i el 2005, es va consolidar el conjunt arquitectònic, es van substituir els forjats i les cobertes del cos principal i es van restaurar la sala institucional i el pati del castell. En una segona, entre el 2006 i el 2009, es va abordar la remodelació de la planta noble i es va seguir treballant en el pati i l’accés, Posteriorment, entre el 2010 i el 2011, es va treballar a la planta baixa i l’accés a la coberta mirador. Entre el 2012 i el 2019 es va continuar amb l’acondicionament del nucli de comunicació vertical i de l’espai sota coberta situats en el sector de llevant. I en la darrera fase, el 2021, es va actuar a l’interior, a sales situades en els dos cossos que defineixen el volum principal del castell. Les actuacions han superat el milió d’euros i en el finançament han participat la Diputació i l’Ajuntament, i també la Generalitat i l’Estat.
I ara, les façanes
El castell veurà un nou projecte de restauració que tindrà les façanes com a protagonistes. La Diputació ha lliurat aquest estiu a l’Ajuntament el projecte tècnic per a la restauració de tot l’embolcall exterior. En cap dels processos de restauració fets fins ara s’havia actuat a les façanes. Ara, l’objectiu de la nova fase de restauració és reparar tots els punts per on es pot filtrar aigua de la pluja. També consolidar els paraments i restaurar els seus revestiments. Finalment, es repararà el coronament de merlets, per tal de garantir la seguretat constructiva i funcional i de restaurar la imatge i unitat arquitectònica del castell. Segons fonts de la Diputació, aquests treballs donen resposta a la voluntat municipal de restaurar l’edifici. A banda dels 18.000 euros que ha costat la redacció del projecte, la Diputació invertirà 1,2 milions d’euros a renovar les façanes de la torre de l’homenatge, el cos principal, el cos de migdia i el pati d’armes, que presenten ara un mal estat de conservació.
El procés de recuperació del castell al llarg dels anys ha representat un guany per als ciutadans, ja que ha esdevingut escenari de múltiples actes culturals i festius. A l’estiu s’hi fa un cicle de concerts d’estil variat, sobretot de jazz i blues. S’hi han programat espectacles de màgia, dansa i de formats destinats a la infància. Una de les convocatòries que desperten més interès és el campament reial que s’organitza la primera setmana de gener, quan els patges reial recullen les cartes dels nens amb una escenografia ambientada en el jardí i la sala noble del castell. Les últimes propostes han estat concerts d’homenatge a grups històrics com Queen a la llum de les espelmes
Espais visitables
A banda dels esdeveniments puntuals, el castell disposa d’un calendari de visites estable als diversos espais expositius. Un és l’església Santa Maria de Castelldefels, que es va documentar per primer cop l’any 976 i és l’espai més antic del recinte. També es pot visitar la sala de maquetes, on es mostra l’evolució del castell i el seu context històric i social. La sala noble és la més destacable i conserva l’aspecte de la restauració que es va fer el 1897, el que contribueix a donar una idea dels gustos de la burgesia de finals del segle XIX i principis del XX. El castell té també diferents sales, decorades amb pintures del segle XVIII, i una terrassa que actua com a mirador amb vistes que abracen Barcelona i el parc del Garraf. Aquests espais, així com els jardins de 7.000 metres quadrats, es poden llogar per a esdeveniments privats.
Més recentment, el juny del 2021, va obrir les portes a l’interior del castell Piratia, el Centre d’Interpretació de la Pirateria i la Història de Castelldefels. Es tracta d’una aposta pel turisme cultural, que connecta amb una de les festes més populars de la ciutat: el desembarcament pirata que es fa al juliol, en record dels atacs que va viure la ciutat, igual que altres ciutats costaneres, entre els segles XVI i XVII. A Castelldefels se n’han documentat set entre el 1550 i el 1600, tot i que probablement n’hi van haver més. Piratia ofereix una repassada per la història de l’època amb tècniques immersives, adreçades sobretot al públic familiar. En els primers sis mesos de funcionament va registrar més d’11.000 visites.