Infraestructures i serveis

L’ACA ultima l’obra per bombar aigua de Figueres a Pont de Molins

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) està ultimant una obra “pionera” a la depuradora de Figueres que permetrà bombar aigua fins a Pont de Molins, segons informa l’ACN. Allà, els tècnics podran decidir si l’aboquen a un costat o altre de la resclosa, en funció de les necessitats. D’una banda pot servir per millorar el cabal ecològic de la Muga i, de retruc, omplir els aqüífers que estan en paral·lel al riu i de l’altra es podrà assegurar el reg agrícola dels pagesos de la zona. La consellera de Territori, Sílvia Paneque, explica que aquesta demanda d’aigua dels regants ha estat un “pilar fonamental i un requeriment insistent” i que amb aquesta obra s’aconsegueix assegurar. Si tot va segons el previst, en les properes setmanes entrarà en funcionament.

La consellera ha explicat que es tracta d’una obra pionera que es pot posar en marxa a Figueres per “la bona qualitat de l’aigua” que hi ha a la zona, però no descarta que es pugui replicar a d’altres zones. Cal tenir en compte que amb aquesta nova infraestructura el que es fa és “tancar el cercle” i evitar que l’aigua depurada acabi al mar com passava fins ara.

D’aquesta manera es millora especialment en l’eficiència, ja que ara es bomba aquesta aigua a la part alta de Pont de Molins i allà es decideix quin ús se li dona en funció de les necessitats del moment, especialment en episodis de sequera. “No és només tenir més infraestructures, sinó un canvi de model”, assenyala Paneque.

La consellera ha recordat els informes que alertaven de la caiguda de la pluviometria els propers anys a Catalunya. “Aquesta reutilització de l’aigua és molt important per donar consistència a aquest nou model que ha de permetre revertir aquesta manca de pluges que s’espera els propers anys”, ha assenyalat Paneque.

Amb tot, models com el de Figueres –que estarà durant dos mesos fent proves– es farà “allà on es pugui replicar”, ja que en funció de la qualitat de l’aigua es necessita un tipus de tractament o un altre.

Per la seva banda, l’alcalde de la ciutat, Jordi Masquef ha destacat que es tracta d’una obra “molt important” per la ciutat per la “situació d’emergència” que pateix la capital de l’Alt Empordà i per extensió la comarca de l’Alt Empordà. En aquest sentit, Masquef ha recordat que l’embassament de Darnius-Boadella està encara per sota del 20% i això suposa un problema encara. Finalment, l’alcalde ha agraït a la consellera la visita i dona per fet que “serà sensible” a les demandes de la demarcació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.