Ciència

Margaret Mitchell, la defensora de l’ètica

La cofundadora del departament d’ètica i excientífica de Google alerta dels perills i la manca de transparència

Mar­ga­ret Mitc­hell és una figura clau en el camp de la intel·ligència arti­fi­cial, cone­guda espe­ci­al­ment per la seva tasca en la miti­gació del biaix algorítmic i la pro­moció de la trans­parència en els models d’apre­nen­tatge automàtic. La seva passió per la lingüística com­pu­ta­ci­o­nal la va dur a obte­nir un màster a la Uni­ver­si­tat de Was­hing­ton el 2009 i un doc­to­rat a la Uni­ver­si­tat d’Aber­deen el 2013, on va desen­vo­lu­par la tesi sobre la gene­ració de referències a objec­tes visi­bles.

El 2013 va unir-se a Micro­soft Rese­arch, on va lide­rar el pro­jecte Seeing AI, una apli­cació des­ti­nada a aju­dar per­so­nes amb dis­ca­pa­ci­tats visu­als a través de la nar­ració de tex­tos i imat­ges. El seu com­promís amb l’ètica en la IA va pren­dre una nova dimensió quan es va unir a Goo­gle Rese­arch el 2016 com a inves­ti­ga­dora sènior. Va cofun­dar el depar­ta­ment d’ètica de la IA jun­ta­ment amb Tim­nit Gebru. La seva tasca a Goo­gle incloïa el desen­vo­lu­pa­ment de Model Cards, una eina que pro­por­ci­ona infor­mes trans­pa­rents sobre el ren­di­ment i les apli­ca­ci­ons pre­vis­tes dels models d’apre­nen­tatge automàtic. Però el seu temps a Goo­gle va aca­bar abrup­ta­ment el 2021 després d’una con­trovèrsia amb la recerca de cor­reus electrònics sobre inci­dents dis­cri­mi­na­to­ris, que va por­tar al seu aco­mi­a­da­ment.

Actu­al­ment és direc­tora de recerca a Hug­ging Face, una star­tup enfo­cada en el desen­vo­lu­pa­ment d’eines d’IA acces­si­bles i jus­tes. A més, és cofun­da­dora de Wide­ning NLP, un grup que busca aug­men­tar la pro­porció de dones i mino­ries en el camp del pro­ces­sa­ment del llen­guatge natu­ral.

En el debat entre acce­le­ra­ci­o­nis­tes i alar­mis­tes sobre els perills de la IA, Mitc­hell ha adop­tat una posició crítica. En diver­ses decla­ra­ci­ons ha des­ta­cat la importància de la trans­parència i la res­pon­sa­bi­li­tat en el desen­vo­lu­pa­ment de la IA, afir­mant que “les per­so­nes a les quals més per­ju­dica la IA no deci­dei­xen sobre la seva regu­lació”. La pre­o­cu­pació es reflec­teix en la seva contínua advo­cació per polítiques que asse­gu­rin un desen­vo­lu­pa­ment ètic i inclu­siu.

Mitc­hell també ha expres­sat la seva pre­o­cu­pació pel poten­cial de la IA per per­pe­tuar i ampli­fi­car les desi­gual­tats exis­tents si no es regula ade­qua­da­ment. Ha insis­tit en la neces­si­tat d’invo­lu­crar una àmplia gamma de veus per evi­tar que ser­veixi els interes­sos d’unes poques elits.

Directora a Hugging Face
Nascuda a Los Angeles (Califòrnia), no ha revelat quin any. Llicenciada en lingüística (Reed College, 2005), màster en lingüística computacional (Universitat de Washington, 2009) i doctorada en generació de referències a objectes visibles (Universitat d’Aberdeen, 2013). Cofundadora del departament d’ètica de la IA a Google, directora de recerca a Hugging Face i cofundadora de Widening NLP.
Amb una carrera marcada per la recerca i la defensa de pràctiques ètiques en la IA, Mitchell continua essent una veu influent i respectada en un camp en ràpida evolució. El seu treball i la seva passió per un futur tecnològic més just i transparent són un testimoni de la seva dedicació a fer de la IA una eina per al bé comú.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.