Salut

Música

Qui canta els mals espanta

Sis dones i sis homes amb diferents patologies respiratòries cròniques han unit les seves veus en el Cor Respira Bellvitge, un projecte de coral terapèutica impulsat per l’hospital de Bellvitge i l’Institut Català de la Salut en col·laboració amb el Palau de la Música Catalana. És un projecte pioner a escala estatal que va arrencar al juny i que, mitjançant un programa de 14 sessions de dues hores, estudia l’impacte clínic del cant coral en pacients diagnosticats amb malaltia pulmonar obstructiva crònica, bronquièctasi o fibrosi pulmonar idiopàtica.

El projecte, dissenyat per la directora del Cor Mitjans de l’Escola Coral de l’Orfeó Català, Glòria Fernández, i la cap del servei de pneumologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge, Salud Santos, ha permès als 12 pacients de l’hospital de Bellvitge unir les veus en una coral terapèutica que els ajuda a recuperar la veu i els permet respirar i sentir-se millor.

En una d’aquestes sessions d’exercicis vocals, els participants del taller seuen en cadires situades en forma de cercle, de manera que veuen les cares dels seus companys en tot moment, i a partir d’aquesta disposició la professora i directora del cor, Glòria Fernàndez, lidera el treball de cant coral. Ho fa amb la veu, i els pacients segueixen la melodia en un cor que vol ser uníson. Algunes vegades, les cançons van acompanyades de senzills balls amb els braços i, en d’altres, estan enfocades a la meditació i prioritzen la relaxació i el control de la respiració.

La directora del Cor Respira Bellvitge considera “essencial” que els participants aprofitin les sessions per “connectar les emocions amb la veu i deixar-les fluir a través de l’art”. “Després podran fer servir recursos que han après en aquest cor per controlar la respiració en situacions límit”, hi afegeix Fernàndez.

“Els malalts respiratoris encaixen molt bé amb el projecte de cant coral, perquè tots comparteixen el símptoma de falta d’aire i el cant coral és una manera de fer rehabilitació, cada dia estan millor”, explica la directora del servei de pneumologia de l’hospital de Bellvitge, Salud Santos. I els pacients ho corroboren: “Ja teníem l’expectativa de millorar la nostra respiració, però el cor també ha aportat el benefici psicològic de sentir-se part d’un grup. Hem recuperat aquella veu que teníem entretallada, tot i que no sigui la mateixa que teníem abans de la malaltia, i ens hem aconseguit expressar amb el cant”, diu Gemma Rauret, una de les primeres implicades en el cor.

Aquests beneficis, però, s’hauran de certificar en l’estudi clínic que s’està fent en paral·lel a aquest projecte i que, si tot va bé, oferirà els primers resultats a principis de l’any 2025. Amb els resultats a la mà, si el benefici és evident, l’objectiu és que la iniciativa tingui continuïtat i sigui replicada a d’altres centres sanitaris com a eina terapèutica i de rehabilitació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.