Societat

El Science Needs You! abordarà els problemes i reptes de l’alimentació

La 9a edició del Science Needs You! abordarà les problemàtiques i reptes de l’alimentació i ho farà de la mà d’investigadors catalans “de primer nivell” que treballen en aquest àmbit. S’ha programat una jornada principal, amb conferències i una taula rodona, que se celebrarà el 28 de setembre a Figueres i hi participaran el doctor en Economia, Xavier Cussó, la doctora en Medicina Montserrat Fitó, i la doctora en Antropologia Alimentària Mabel Gràcia. Sota el títol ‘Cons[ciència] alimentària’, l’edició d’enguany vol posar de relleu la necessitat de reflexionar “des del rigor científic” sobre qüestions com les malalties associades o les dificultats per accedir a una alimentació saludable i sostenible i aportar-hi solucions.

L’esdeveniment, organitzat per l’Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC), es complementa amb un seguit d’actes paral·lels com ara xerrades divulgatives i sessions de cinefòrum al voltant de la mateixa temàtica que es duran a terme durant aquest setembre i octubre a Figueres i Mollet de Peralada. En els actes paral·lels es comptarà amb el catedràtic en Endocrinologia de la UdG i degà de la Facultat de Medicina de la UdG José Manuel Fernández-Real, la Doctora en Farmàcia Montse Parada i amb el Catedràtic emèrit jubilat de Nutrició de la UB Abel Mariné. L’objectiu de la jornada principal i dels actes paral·lels és que la ciutadania s’impliqui en la ciència i la vegi com una part més de la cultura del país.

L’edició d’enguany ha volgut retre homenatge a la química, bioquímica i fisiòloga britànica Elsie Widdowson, que va ser una pionera en la investigació científica sobre la nutrició humana. Widdowson va fer recerca a la Segona Guerra Mundial per millorar la dieta alimentària dels soldats britànics i també (durant la dècada dels anys 60-70 del segle passat) la dels nens de països africans amb problemes de desnutrició.

Durant l’acte de presentació de la nova edició, el president de l’ACDIC, Carlos F. Sopuerta, espera que “serveixi per conscienciar a la gent i convidar-la a pensar sobre la manera en com ens alimentem i l’impacte que té en la nostra salut”.

La jornada principal se celebrarà el dissabte 28 de setembre a l’Auditori Caputxins de Figueres i comptarà amb diversos experts. Al llarg del matí s’han programat tres conferències: “Globalització, industrialització i deteriorament de la dieta dels catalans 1950-2025”, a càrrec del Doctor en Economia Xavier Cussó, professor agregat de la Facultat d’Economia de la UAB; “Importància de la dieta mediterrània en la prevenció de l’obesitat i de les malalties cròniques” a càrrec de la Doctora en Medicina i especialista en Anàlisi Clíniques Montserrat Fitó, responsable del programa Risc Cardiovascular i Nutrició de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM); i “Mengem allò que som: reflexions sobre alimentació, desigualtat social i gènere”, a càrrec de la Doctora en Antropologia Alimentària Mabel Gràcia, catedràtica d’Antropologia Social de la Universitat Rovira i Virgili i investigadora del Medical Anthropology Research Center (MARC-URV). Al final del matí hi haurà la taula rodona “Cons[ciència] alimentària” moderada per la periodista Montse Rigall.

La jornada principal es complementarà a l’endemà, amb una sortida de descoberta i experimentació sobre agricultura regenerativa i aprofitament circular al celler La Vinyeta de Mollet de Peralada, guardonat per la seva política de medi ambient i el seu compromís social. Al final de la visita hi ha previst un dinar entre vinyes al mateix celler. Entre les activitats paral·leles, hi haurà xerrades divulgatives i sessions de cinefòrum.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.