Els robatoris de bicis a Barcelona creixen un 34% en dos anys
En desapareixen 3 cada dia, amb el Raval i l’Eixample Dret com a barris més afectats
El nombre de bicicletes robades a Barcelona ha augmentat un 34% en els darrers dos anys, d’acord amb un estudi de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB). En concret, l’any passat es va denunciar el robatori de 1.167 bicicletes a la ciutat, una xifra considerablement superior a les 1.042 bicicletes sostretes durant l’any 2022 i les 870 del 2021. A més, els investigadors sospiten que el volum de bicis robades podria ser considerablement superior degut a la gran quantitat de sostraccions no denunciades davant les autoritats.
Segons aquest estudi, elaborat a partir de dades dels Mossos, a Barcelona cada dia es roben tres bicicletes. Els districtes de Sant Martí, Ciutat Vella, l’Eixample i Sarrià-Sant Gervasi són, per aquest ordre, els que acumulen més sostraccions. És la part de la ciutat amb més bicis aparcades al carrer i també amb més delictes, així que entre tots quatre acumulen el 69% dels robatoris. Per contra, Nou Barris, Les Corts o Horta-Guinardó registren una incidència menor, però no inexistent.
Per barris, el Raval ocupa la primera posició amb 93 denúncies l’any passat, seguit per la Dreta de l’Eixample amb 70. Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou en sumen 76, mentre que al Poblenou se’n van robar 55, i al Gòtic, 47.
Quan es roben?
L’informe revela que la majoria de robatoris es comenten entre les vuit del vespre i la mitjanit. Al llarg de l’any el pic es produeix en els mesos de gener i octubre, mentre que al maig i al juny és quan es registra una incidència més baixa.
Els investigadors estimen que, aproximadament, una de cada cinc víctimes de robatori abandona l’ús de la bici en perdre-la. Per fer front a aquesta onada de robatoris, Jordi Honey Rosés, investigador principal de l’estudi, afirma que cal afavorir els aparcaments segurs, una de les assignatures pendents per abordar també el canvi climàtic
L’objectiu dels investigadors de l’ICTA-UAB és ara recopilar dades detallades a través de la ciència ciutadana i de l’app BiciZen, una eina que permet informar sobre diferents tipus d’incidències, i obtenir una base de dades precisa per millorar la recerca.