Salut

europa

La Comissió Europea vol ampliar les zones lliures de fum

La CE vol que les noves restriccions també incloguin a partir d’ara els cigarrets electrònics

La Comissió Europea (CE) ha recomanat aquest dimarts als estats membres estendre les zones lliures de fum a espais recreatius a l’aire lliure “en els quals és probable que es reuneixin nens” com a establiments de serveis entre els quals s’inclouen les terrasses de bars i restaurants, piscines i parcs d’atraccions.

“Quan es tracta de factors de risc de càncer i moltes altres malalties, com el cor, els accidents cerebrovasculars i malalties pulmonars, el tabac encapçala la llista”, ha dit en roda de premsa la comissària europea de Salut, Stella Kyriakides.

En un comunicat, la CE assenyala que busca “protegir millor la població de la UE, en particular als nens i els joves” i aconsella també ampliar la prohibició de fumar en llocs al descobert com a zones de joc públiques; espais a l’aire lliure pertanyents a centres sanitaris i educatius; edificis públics i parades i estacions de transport.

En aquesta revisió de la Recomanació del Consell sobre els entorns sense fum que es va publicar en 2009, Brussel·les també aconsella que els estats membres de la Unió Europea (UE) “ampliïn les polítiques” d’entorns sense fum a productes de tabac escalfat (HTP) i als cigarrets electrònics que, segons Brussel·les, arriben cada vegada més a usuaris molt joves.

L’Executiu comunitari assenyala que les seves recomanacions es produeixen just després que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) posés en relleu els efectes negatius de l’exposició a les emissions passives d’aquests productes emergents, entre els quals s’inclouen problemes respiratoris i cardiovasculars importants.

La Comissió insta els països membres a reforçar la cooperació internacional per a maximitzar l’impacte de les mesures adoptades en tota la UE.

Brussel·les destinarà una subvenció directa de 16 milions d’euros del programa EU4Health i 80 milions d’euros del programa Horizon per a reforçar el control del tabac i la nicotina, així com a la prevenció de les addiccions, a més, la Comissió “desenvoluparà un conjunt d’eines de prevenció per a donar suport a la protecció de la salut dels nens i els joves”.

La Comissió recorda que atès que la política sanitària és competència dels estats membres, “se’ls convida a aplicar aquestes recomanacions a través de les seves pròpies polítiques, segons considerin oportú, és a dir, tenint en compte les seves circumstàncies i necessitats nacionals”.

Aquests suggeriments s’emmarquen en el pla europeu “Vèncer al càncer” que va establir l’objectiu d’aconseguir una generació sense tabac per a 2040, data en la qual, segons aquest projecte, menys del 5% de la població hauria de consumir tabac.

El tabac és el principal factor de risc de càncer i més d’una quarta part de les morts per aquesta malaltia a la UE, Islàndia i Noruega s’atribueixen al tabaquisme.

Segons la CE, gràcies als entorns sense fum han millorat les xifres de morts i altres indicadors de salut com els infarts en la població general i s’ha produït una millora de la salut respiratòria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat Francès

Esclaten violentes protestes a Martinica per l’augment del cost de la vida

Barcelona
Successos

Justícia convoca una reunió d’urgència arran del suïcidi d’un pres a Lledoners

Barcelona

La Taula de Mobilitat i Ús Públic de la Garrotxa reivindica el bus Rumbus

LA GARROTXA
la crònica

Les delícies de la cuina d’aprofitament

L’AENTEG trasllada la seva seu i estrena identitat corporativa

GIRONA
SOCIETAT

Trànsit preveu que 460.000 cotxes sortiran de l’àrea de Barcelona en un pont de la Mercè marcat per la pluja

BARCELONA
ciència

La UB i el VHIR s’alien per crear pell humana bioimpresa

Barcelona

L’Ajuntament fomentarà la salut i la mobilitat sostenible a la Sea Otter

GIRONA

Reparen el passadís i el vestíbul d’entrada de l’Escola Montjuïc

GIRONA