Societat

Impulsen un nou model de pesca recreativa més sostenible al litoral gironí

El Depar­ta­ment d’Agri­cul­tura, Rama­de­ria, Pesca i Ali­men­tació ha apro­vat una reso­lució mit­jançant la qual es fixen les talles mínimes de cap­tura, quo­tes i vedes d’apli­cació a la pesca marítima recre­a­tiva a les aigües inte­ri­ors del lito­ral de les comar­ques de Girona per al període 2024-2026. Aques­tes mesu­res garan­tei­xen una explo­tació raci­o­nal de les espècies i la seva ade­quada con­ser­vació i rege­ne­ració i es pot con­si­de­rar com el pri­mer pla de gestió de la pesca recre­a­tiva a Cata­lu­nya.

Algu­nes de les espècies inclo­ses en la reso­lució ja havien estat objecte de regu­lació, com és el cas de la sípia a les badies de Pals i Roses o del déntol, llo­barro, mero o orada, entre d’altres, en l’àmbit marí del Parc Natu­ral de Cap de Creus i de la badia de Cadaqués, men­tre que per a la resta cons­ti­tu­eix la pri­mera regu­lació.

La reso­lució, d’apli­cació a la pesca marítima recre­a­tiva a les aigües marítimes entre els muni­ci­pis de Port­bou i Bla­nes com­petència de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya fins a l’1 de desem­bre de 2026, incor­pora també mesu­res rela­ti­ves a no per­me­tre l’ús d’esquer viu ni la pesca i tinença a bord de tau­rons o raja­des, espècies alta­ment vul­ne­ra­bles.

Aquesta nor­ma­tiva s’ha con­si­de­rat necessària tenint en compte les xifres de prac­ti­cants d’aquest tipus de pesca: més de 53.000, que fan un nom­bre de sor­ti­des anu­als esti­ma­des de més de 600.000, tenen un impacte econòmic de 65 mili­ons d’euros i asso­lei­xen un volum de cap­tu­res esti­ma­des de 1.003 tones anu­als, amb la qual cosa con­tri­bu­ei­xen en gran mesura al desen­vo­lu­pa­ment de l’Eco­no­mia Blava de Cata­lu­nya.

Segons aques­tes xifres, obtin­gu­des en el marc del Pro­grama de segui­ment de la pesca marítima recre­a­tiva a Cata­lu­nya que ela­bora anu­al­ment l’Ins­ti­tut Català de Recerca per a la Gover­nança del Mar (ICAT­MAR) des de 2020, d’acord amb els objec­tius fixats per la Política Pes­quera Comuna, resulta impres­cin­di­ble ori­en­tar l’acti­vi­tat cap a un model ambi­en­tal­ment sos­te­ni­ble al llarg del temps que per­meti un apro­fi­ta­ment ade­quat i dura­dor del recurs i garan­teixi la seva com­pa­ti­bi­li­tat amb la resta d’acti­vi­tats, en espe­cial amb la pesca pro­fes­si­o­nal, amb qui com­par­teix el recurs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.