Salut

salut

Pané es fixa com a objectiu tenir hora als CAP en 48 hores i millorar el finançament sanitari

Compareixença de la consellera al Parlament

La con­se­llera de Salut, Olga Pané, ha fixat com a pri­o­ri­tat del seu depar­ta­ment reduir el temps d’espera per obte­nir cita ser atès a l’atenció primària i millo­rar, en un àmbit més gene­ral, el finançament gene­ral de la sani­tat, pas­sant del 5,7% del PIB català que és ara, al 7%. Així ho ha avançat avui en la com­pa­rei­xença al Par­la­ment per expo­sar els seus objec­tius de legis­la­tura.

Salut aspira que la ciu­ta­da­nia pugui acce­dir a l’atenció primària en 48 hores. En la pri­mera com­pa­rei­xença a la comissió de Salut del Par­la­ment, Pané també ha pro­po­sat reo­ri­en­tar les inter­ven­ci­ons dels cen­tres de salut men­tal infan­til i juve­nil perquè sur­tin “de les qua­tre parets” i vagin a les esco­les i els bar­ris. Un altre dels rep­tes és donar pres­ta­ci­ons de den­tista a per­so­nes amb dis­ca­pa­ci­tat intel·lec­tual o d’extre­mi­tats supe­ri­ors abans de 2025. Igual­ment, ha afir­mat que cal pro­moure que els pro­fes­si­o­nals sani­ta­ris par­lin el català.

Sobre l’espera mit­jana de 5 dies perquè un paci­ent sigui atès pel seu metge de capçalera actu­al­ment, la con­se­llera con­si­dera que “quan han pas­sat 48 hores aquesta per­sona ja és a les urgències de l’hos­pi­tal”, per la qual cosa es pro­posa acon­se­guir que el 90% dels ciu­ta­dans tin­guin accés en 48 hores, a més de reforçar l’atenció domi­ciliària.

Pané vol arri­bar al 7% del Pro­ducte Inte­rior Brut (PIB) per finançar la salut pública de Cata­lu­nya, des de l’actual 5,7%, segons ha dit aquest dime­cres en la seva pri­mera com­pa­rei­xença al Par­la­ment. .Segons Pané, la des­pesa sanitària pública sobre el PIB cata­lana (5,7 %) és la segona més baixa de totes les comu­ni­tats autònomes, només per enda­vant de la Comu­ni­tat de Madrid (4,2%), una situ­ació que es pro­posa rever­tir i acon­se­guir arri­bar al 7%, un per­cen­tatge simi­lar al que dedi­quen altres països euro­peus. A més, la diferència entre el pres­su­pos­tat i la des­pesa final pre­vista per a aquest any 2024 és de 2.735 mili­ons d’euros, una situ­ació que es repe­tix exer­cici rere exer­cici a Cata­lu­nya des de fa anys, ha recor­dat. Aquesta situ­ació pro­du­eix “pro­ble­mes de tre­so­re­ria, com­pro­met els proveïdors i fins i tot les finan­ces de la Gene­ra­li­tat”, per això la neces­si­tat d’incre­men­tar la inversió en sani­tat pública, ha expli­cat “El sis­tema és sol­vent -ha con­si­de­rat- i resol pro­ble­mes de salut però no està prou pre­pa­rat per enca­rar aquests rep­tes”.

Ha anun­ciat també que una de les pri­me­res mesu­res que prendrà abans que s’acabi l’any serà des­ple­gar pres­ta­ci­ons odon­tològiques i de salut buco­den­tal per a les per­so­nes amb dis­ca­pa­ci­tat intel·lec­tual o física de extre­mi­tats supe­ri­ors, que tenen difi­cul­tats per man­te­nir en con­di­ci­ons les dents.

En salut men­tal, Pané ha asse­gu­rat que se cen­tra­ran en els nens i joves i ha infor­mat que can­vi­a­ran l’ori­en­tació dels cen­tres d’atenció que s’ocu­pen de la salut men­tal dels menors perquè els pro­fes­si­o­nals ’sur­tin’ a les esco­les i cen­tres cívics.

Les mesu­res s’inclo­uen en els dotze àmbits que ha citat la con­se­llera com a pri­o­ri­ta­ris en aquesta legis­la­tura, el pri­mer dels quals és l’enve­lli­ment sa i actiu, “un repte, no només sani­tari, sinó de tota la soci­e­tat, bus­cant ali­an­ces a nivell local”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.