salut
Prova pilot per tractar trastorns alimentaris amb realitat virtual
El Centre d’Innovació i Simulació en Salut de les Terres de l’Ebre de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i la Fundació Pere Mata han iniciat una prova pilot per tractar els trastorns de la conducta alimentària (TCA) en joves de dotze anys amb tecnologia de realitat virtual i connectivitat 5G allà on sigui possible. Es tracta d’una iniciativa orientada a entorns rurals que permetrà als pacients rebre teràpia a casa, connectant-se en temps real amb professionals de la salut mental a través d’unes ulleres de realitat virtual i allunyant-se per tant dels models d’activitats autoguiades sense supervisió.
L’objectiu és millorar el control de l’ansietat en adolescents amb TCA mitjançant una intervenció psicoterapèutica immersiva amb realitat virtual: “Aquesta tecnologia crea un entorn immersiu que facilita la reflexió i el control emocional, essencial per als pacients que experimenten situacions d’estrès significatiu associat als seus trastorns”, expliquen els impulsors del projecte.
Les persones afectades per aquest trastorn tenen angoixa i por quan estan exposades al menjar, sobretot als aliments suposadament prohibits i calòrics, i això s’associa també a la percepció de la imatge corporal.
“La realitat virtual implica la corporeïtat, creant una situació virtual que té la capacitat d’exposar les persones a situacions molt controlades, sense risc que alguna cosa surti malament”, precisa la responsable de l’àrea de Gestió del Coneixement de la fundació Pere Mata Terres de l’Ebre, Lídia Sarrió.
El projecte inclou una fase inicial de formació dels professionals de salut mental en l’ús de la realitat virtual prèvia a la tria dels pacients i la teràpia.