Salut

salut

La barreja d’esport i música, per lluitar contra l’estigma de les malalties mentals, aterra al Berguedà

Joves amb trastorns de conducta de l’escola terapèutica Valldaura participen en la iniciativa

L’Associació Basket Beat aterra per primer cop al Berguedà amb el projecte ‘Bots pel canvi’, una iniciativa que busca crear noves formes de relació a partir de la música feta amb pilotes de bàsquet. L’Ajuntament d’Olvan i l’Escola Terapèutica i Educativa Valldaura, que atén joves amb trastorns de conducta, han portat la iniciativa al Berguedà per trencar mites al voltant de la salut mental. “Botant la pilota em desfogo i em quedo tranquil·la”, explica la Daniela, usuària de l’escola Valldaura. Un dels educadors, Nicolas Ortiz, diu que Basket Beat proposa crear un espai on els participants “poden entrar en un procés de canvi”. “Les mirades, la pilota, el grup i la música serveixen d’excusa per revisar-se i qüestionar-se a un mateix”, diu.

El projecte Basket Beat va néixer l’any 2009 de la mà de l’integrador social, educador i musicoterapeuta Josep Maria Aragay. Combinant esport i música, la iniciativa pretén apropar-se a les persones i “connectar” amb elles. Aragay explica que la idea és que, a través de la música i l’esport, les persones que participen al taller “puguin adonar-se que es poden fer les coses de diferents maneres”. De fet, relata que les reflexions sorgeixen de petites accions com ara “si bé passes la pilota a un company o te la quedes”.

Per primer cop el projecte aterra al Berguedà amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Olvan i l’escola terapèutica i educativa Valldaura. L’objectiu és treballar temes de salut mental des d’una mirada lúdica, cultural i esportiva. En total, es faran fins a finals d’any una trentena de sessions amb diferents col·lectius, no només l’escola Valldaura, sinó que també hi participen grups de la gent gran d’Olvan i Cal Rosal, estudiants, usuaris de la Fundació Horitzó o veïns del municipi. “És una activitat que li pot anar bé a tothom, ja que compartim un espai de risc i ens relacionem amb persones amb qui habitualment no hi tenim relació”, exposa Aragay i recull l’ACN. La cloenda del projecte serà a finals d’any amb un espectacle conjunt de totes les persones que hi hauran participat.

Inclusió, sensibilització i superació

El director clínic d’Amalgama 7 -que gestiona l’escola Valldaura-, Jordi Royo, ha explicat que, per ell, el projecte té tres grans virtuts: la inclusió, la sensibilització i la superació. Royo diu que és molt important que la societat “pugui entendre que la salut mental no és una anomalia i una situació de marginalitat, sinó un trastorn que ens pot afectar a tots”. De fet, assegura que tres de cada quatre adults que pateixen un trastorn mental l’han iniciat a la infantesa o a l’adolescència i, per això, veu rellevant que el projecte no es faci portes endins de l’escola sinó que interpel·li diferents actors de la societat.

El Nicolas Ortiz és educador de Basket Beat i precisament posa en valor el fet de fer l’activitat en grup. “Basket Beat proposa un espai on el grup, si vol, pot entrar en un procés de canvi i nosaltres posem uns elements com són la mirada, el silenci o la música, i això serveix d’excusa perquè les persones puguin revisar-se i qüestionar-se, i reflexionar si hi ha coses que volen canviar”, explica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia