Educació

llengua

Recurs al TC de les famílies de l’escola de Canet reclamant que se’ls garanteixi l’immersió

És el primer cas de particulars que eleven la vulneració del dret a ser escolaritzat en català al TC, després que el TSJC els obligués a rebre el 25% de classes en castellà

Òmnium n’exerceix la representació legal, amb l’objectiu posat a la justícia europea, també

Nova derivada per al Tribunal Constitucional (TC) pel 25% de classes en castellà. Els pares de bona part de l’alumnat de l’escola Turó del Drac de Canet de Mar han elevat a l’alt tribunal un recurs d’empara per reclamar els drets lingüístics dels seus fills a rebre l’ensenyament en català. És el primer cop que el TC, que ja té sobre la taula la consulta del mateix Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre la tota la regulació lingüística en l’educació a Catalunya, rep un recurs d’empara de famílies particulars relacionat amb el dret a ser escolaritzats en immersió lingüística.

Òmnium Cultural, en nom de les famílies de l’Escola Turó del Drac, ha presentat un recurs d’empara per continuar lluitant contra la sentència del TSJC del 2021, que els imposava rebre el 25% de classes en castellà. Adverteixen de la vulneració dels drets de les famílies i l’alumnat que aquesta mesura implica. L’entitat ho fa després que el Tribunal Suprem (TS) confirmés la sentència del TSJC el passat mes de juliol, i amb l’objectiu final, si s’escau, d’elevar el cas fins a la justícia europea. “Mantindrem el pols ferm contra un tribunal de part, que ignora els criteris pedagògics i s’interposa en el poder legislatiu per imposar el castellà a les aules”, ha assegurat el president d’Òmnium, Xavier Antich, en un comunicat.

L’entitat denuncia que, al llarg de tot el procés judicial, les famílies i el model d’escola en català han quedat desprotegits davant d’un tribunal que “actua com un activista contra la llengua” i que no dubta a saltar-se les lleis aprovades per àmplies majories al Parlament de Catalunya amb la finalitat d’eliminar la immersió lingüística.

L’oposició de les famílies a la demanda davant del TSJC ha fet possible portar la qüestió a l’alt tribunal i posar en relleu com les decisions del Tribunal Superior de Justícia impacten en els drets fonamentals de les famílies partidàries de la immersió. Elmateix tribunal ha sentenciat ja que vint-i-quatre centres escolars de catalunya imparteixin el 25% de les matèries en castellà, tot i els recursos que periòdicament i interposa el departament d’Ensenyament. El cas de Canet va ser el primer en que la justícia s’atrevia a fixar un percentatge de classes en castellà, i també el primer en que les famílies han litigat reclamat els drets a ser escolaritzats en català. Fins aquell cas, els recursos sempre els interposaven famílies que reclamen l’ensenyament bilingüe.

Antich ha alertat que “el TSJC està utilitzant casos com el de Canet per establir un precedent que pretén generalitzar a tot el sistema educatiu”. A més, ha criticat durament la intromissió judicial en la política educativa i lingüística del país: “No acceptem que un jutge, que no ha estat escollit per ningú, tingui la legitimitat de desmantellar un model d’escola que compta amb el suport de la comunitat educativa, la immensa majoria de la societat i el suport del 85% del Parlament de Catalunya. L’educació no és una cosa de jutges”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia