Societat

religió

El bisbat d’Urgell, a punt per al relleu del bisbe Vives

Ja està tot a punt a la catedral basílica de Santa Maria de la Seu d’Urgell perquè avui, festa de l’apòstol sant Mateu, se celebri la missa solemne de presa de possessió de Josep-Lluís Serrano Pentinat com a bisbe coadjutor d’Urgell, que vol dir que serà el bisbe titular de la diòcesi i copríncep d’Andorra un cop el papa accepti la renúncia del bisbe Joan-Enric Vives, que ocupa aquests càrrecs des del 2003.

Francesc va sorprendre l’Església catalana quan el 12 de juliol passat va nomenar un membre de l’organigrama del Vaticà, mossèn Serrano Pentinat –que des del 2019 era conseller en la secció d’Assumptes Generals de la secretaria d’Estat–, successor del bisbe Vives, que uns dies després, el mateix mes de juliol, complia 75 anys i, per tant, tal com mana el dret canònic, va presentar la seva renúncia al papa.

Nascut l’any 1977 a Tivissa (Ribera d’Ebre) i ordenat prevere l’any 2002, Serrano és batxiller en teologia per la Facultat de Teologia de Catalunya i doctor en teologia dogmàtica per la Pontifícia Universitat Gregoriana. Pertany a la diòcesi de Tortosa. Abans de ser secretari en la secció d’Assumptes Generals de la secretaria d’Estat i estant al servei diplomàtic de la Santa Seu, va ser enviat com a secretari de la Nunciatura Apostòlica de Moçambic, del 2012 al 2016; a Nicaragua, del 2016 al 2017, i al Brasil, del 2017 al 2019. A més de català, parla castellà, francès, italià i portuguès.

Successor automàtic

La figura del bisbe coadjutor, tal com preveu el Codi de Dret Canònic, ha d’assistir el bisbe diocesà en tot el govern de la diòcesi, i, quan el bisbe diocesà cessi, automàticament, el succeirà. Mentrestant, Serrano treballarà amb potestat ordinària com a vicari general, en les tasques pastorals de la diòcesi a fi de conèixer el bisbat d’Urgell i les seves persones, institucions i entitats, així com el funcionament de les institucions del Principat d’Andorra, del qual, al seu dia, serà el copríncep. Fonts properes al bisbat d’Urgell asseguren que “estan contents” amb el relleu proposat pel papa Francesc, tot i que aquest nom no va sortir de l’actual bisbe titular.

No se sap en quin moment el papa Francesc acceptarà la renúncia de Joan-Enric Vives, que d’aquí a tres dies, el 24 de setembre, celebrarà els 50 anys des que va ser ordenat sacerdot, però tot fa pensar que el relleu serà més aviat que tard, al contrari del que va passar i passa amb altres diòcesis catalanes (la de Girona va trigar molt, i a la de Sant Feliu, el bisbe, que està malalt, fa anys que espera ser rellevat).

El coprincipat

Entre altres qüestions, mai confirmades oficialment, es pensa que el papa Francesc voldria un relleu ràpid per afrontar el repte de deslligar el bisbat d’Urgell de les responsabilitats de ser cap d’estat d’Andorra, que el bisbe d’Urgell comparteix amb el president de la República Francesa. Andorra té pendent per aquesta legislatura la despenalització de l’avortament i no se sap com enfocarà el Vaticà aquest repte si es manté el coprincipat. El fet que el relleu de Joan-Enric Vives sigui un diplomàtic podria facilitar l’entesa. Des d’Andorra, la tria de Serrano ha estat molt ben acceptada. Tant el cap de govern d’Andorra, Xavier Espot, com el síndic general, Carles Ensenyat, han valorat positivament el nou perfil de bisbe en diversos mitjans de comunicació d’Andorra.

Els bisbes catalans, en les seves cartes dominicals d’aquesta setmana, han dedicat paraules a l’ordenació de Serrano Pentinat. L’arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, deia amb relació a l’ordenació del seu successor que és un “esdeveniment molt important” per a la vida de l’Església diocesana. “Ja estem pregant per monsenyor Serrano Pentinat”, hi afegia. Recorda que “tot bisbe catòlic és un pastor per a la comunitat diocesana”, “un successor dels apòstols que té la missió de guiar, ensenyar, santificar i governar la comunitat cristiana” i indica que, “si tenim en compte l’actual moment de la vida de l’Església, apareix la necessitat que el bisbe visqui la sinodalitat, encarnant un estil de servei pastoral que promogui la participació, l’escolta i la col·laboració a la vida de l’Església”.

Vives afirma que cal que el bisbe “animi la comunitat a sortir a evangelitzar” i que “el bisbe ha de ser veu valenta de l’Evangeli i ha d’impulsar obres de caritat i justícia que mostrin l’amor de Crist, servint els més pobres, atraient tothom cap a la fe, a través del testimoniatge del seu servei desinteressat i l’exemplaritat de la seva vida”.

Quan avui al migdia Josep-Lluís Serrano Pentinat sigui ja el nou bisbe coadjutor de la diòcesi d’Urgell, es convertirà, amb 47 anys, en el bisbe més jove de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia