Societat

Societat

Troben evidències de l’estada del primer Homo sapiens al Pallars

Paleontòlegs de l’IPHES recuperen eines lítiques en la darrera campanya d’excavació a la Cova dels Tritons, a Senterada

La darrera campanya d’excavació a la Cova dels Tritons de Senterada ha servit per constatar les visites que hi feien els primers Homo sapiens, fa més de 24.000 anys. De fet, entre els dies 1 i 9 de setembre s’han recuperat eines lítiques que així ho demostren i les pedres amb les quals les feien. Serveixen per demostrar l’existència d’una població consolidada i ben establerta al territori circumdant al Congost d’Erinyà. Les visites a la zona, però, eren curtes i ocasionals, ja que, al Paleolític superior, a la Cova dels Tritons s’hi refugiaven els lleopards i els ossos hi hivernaven. Fins ara, es pensava que els primers Homo sapiens en aturar-se al Pirineu ho van fer fa uns 20.000 anys, després del període de màxim fred del final del Pleistocè. Ruth Blasco, investigadora de l’IPHES-CERCA i codirectora del jaciment, detalla a l’ACN que fins ara se sabia que la Cova dels Tritons “havia actuat com a refugi dels carnívors de la zona”. En aquest sentit, apunta: “El nivell que hem encetat aquest any ha estat una sorpresa, ja que la presència humana no ens l’esperàvem”. Segons la també investigadora de l’IPHES-CERCA i codirectora de les excavacions, Maite Arilla, s’ha trobat “un nivell amb indústria lítica feta amb pedres locals, clarament associable als moments dels primers Homo sapiens a Europa”. Amb les dades obtingudes fins ara, però, els investigadors no podem dir si es tracta de una tecnologia pròpia del període Gravetià o Aurinyacià. “El misteri es resoldrà amb les datacions que s’estan realitzant i amb noves descobertes”, comenta Arilla.

El poblament humà a les valls del Pirineu i del Prepirineu sempre ha estat condicionat per les condicions climàtiques. Durant la Prehistòria, la successió de períodes extremadament freds amb altres de més temperats, van fer que la presència humana no fos continua, sinó que hi hagués llargs períodes de desocupació que coincidien amb els més rigorosos climàticament parlant. Aquest fenomen es fa més cridaner amb l’extinció dels neandertals ara fa uns 36 mil anys i l’arribada dels primers Homo sapiens a aquesta àrea geogràfica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.