salut
Crida a fer de l’Alzheimer una prioritat
Les principals entitats de familiars d’afectats per l’Alzheimer i investigadors reclamen de manera conjunta a les autoritats sanitàries que situïn aquesta malaltia neurodegenerativa com una prioritat social i sanitària, aprofitant el dia mundial contra la malaltia d’avui. A Catalunya hi ha més de 120.000 persones afectades i unes 900.000 a tot l’Estat, i la prevalença d’aquesta malaltia, la causa més comuna de demència, se situa en el 12% a partir dels vuitanta anys, un percentatge que s’eleva al 20% més enllà dels 85 anys i al 41% als 90 anys, segons dades facilitades per aquestes entitats en un comunicat conjunt.
Alzheimer Catalunya Fundació, Associació de Familiars d’Alzheimer de Barcelona, Ace Alzheimer Center Barcelona, Barcelona Alzheimer Treatment Research Center, Fundació Uszheimer i Fundació Pasqual Maragall s’han unit per reclamar polítiques i recursos per fer front al canvi demogràfic i reforçar la investigació. Amb motiu del dia mundial, les entitats adverteixen que és “urgent” que s’implementin les polítiques i recursos necessaris per adaptar-nos al canvi demogràfic i la seva incidència a la societat i que es destinin més recursos per donar una resposta integral a les necessitats de les persones afectades i les seves famílies.
Les entitats alerten que el pla nacional de l’Alzheimer i altres demències (2019-2023) “no s’ha implementat adequadament” i que el pla de demències a Catalunya “també ha quedat lluny del desplegament esperat”. El cost estimat per atendre un pacient amb aquesta malaltia pot arribar als 35.000 euros/any, per la qual cosa “la gestió de l’Alzheimer representa un desafiament econòmic i emocional que les famílies no poden continuar assumint sense el suport necessari”, alerten, més enllà del trasbals emocional.
Les entitats reclamen la posada en marxa d’un registre nacional del nombre de diagnòstics de demències per preveure l’evolució i l’impacte d’aquestes malalties. També es reclama invertir en el desplegament d’una xarxa d’equipaments d’acompanyament, prevenció i residencial, amb ràtios i professionals adequats, i amb equitat territorial, a més d’una altra de tallers de memòria i estimulació cognitiva.
La cap de neuropsicologia de la unitat de diagnòstic de l’Alzheimer Center Barcelona (Ace), Montse Alegret, adverteix que la malaltia encara està massa infradiagnosticada, tot i tractar-se de “la forma més comuna de demència neurodegenerativa”. “Sovint es detecta massa tard”. La doctora atribueix l’augment de casos a una millor “detecció” i a l’envelliment de la generació del baby boom.